Sof letos v znamenju medijev

"Institucije, ki so stoletja služile kot temelj zahodne liberalne demokracije, so bile v zadnjem desetletju razkrite. Niso več tisto, kar smo mislili da so."
Fotografija: SOF
Odpri galerijo
SOF

Osrednji slovenski oglaševalski dogodek, Slovenski oglaševalski festival (SOF), bo s sloganom »Jaz sem medij, ti si medij, vsi smo medij!«, ki letos poteka 11. in 12. aprila v Portorožu v znamenju meja in odgovornosti aktivne uporabe družbenih in tradicionalnih medijev.

»Demokratizacija medijev je s pomočjo spleta in vedno cenejših tehnologij nekoč pasivnega spremljevalca prelevila v ustvarjalca in distributerja vsebin.  V medijskem hrupu se moramo vprašati, koliko medijskega prostora lahko namenimo ustvarjalcem vsebin z ulice? Kako glasno lahko spregovorijo državljani prek svojih blogov in družbenih omrežij, ob katerih smo včasih zamahovali z roko, danes pa ustvarjajo javno mnenje, povezujejo ljudi v gibanja in celo vplivajo na izide volitev? Kako vse to vpliva na učinkovitost oglasnih vsebin ter na kreativne in oglaševalske procese? Kako se posledično spreminjajo razmerja znotraj oglaševalskega trikotnika?,« je dejal Tomaž Drozg, predsednik Slovenskega združenja medijev, ki stoji za letošnjim sloganom.

Odgovore na vprašanja koliko medijskega prostora lahko namenimo ustvarjalcem vsebin z ulice, kako glasno lahko spregovorijo državljani prek svojih blogov in družbenih omrežij ter kako vse to vpliva na učinkovitost oglasnih vsebin ter na kreativne in oglaševalske procese in na razmerja znotraj oglaševalskega trikotnika, bodo podali sogovorniki na okrogli mizi, ki jo bo povezoval Peter Frankl.

Stephen Croncota, vodja marketinga in komunikacij ter izvršni kreativni direktor bo skušal odgovoriti na vprašanje, kaj vse to pomeni za tržnike.  "Živimo v času, ko so potrošniki pametnejši in bolj informirani kot kadarkoli doslej. Ko govorimo o marketingu in oglaševanju, so videli že prav vse  – bili so nagovorjeni k nakupu, navdušeni in zavedeni na vse možne načine. Torej … so obenem tudi najbolj skeptični in cinični potrošniki v zgodovini in zatorej ne bodo verjeli ali storili nekaj samo zato, ker jim tako narekujejo podjetja. Zdaj je edinstven trenutek v času; institucije, ki so stoletja služile kot temelj zahodne liberalne demokracije, so bile v zadnjem desetletju razkrite. Niso več tisto, kar smo mislili da so. Vlada, cerkve, banke, organi kazenskega pregona in ostali ne posedujejo poštenosti in integritete, o kateri so nam brez pomislekov govorili naši starši. Kaj vse to pomeni za tržnike? Kako lahko prodremo skozi navlako in govorimo z avtoriteto in zaupanjem? Ali so ljudje samo preveč utrujeni od vsega, da bi lahko znova zaupali? Kam vse to vodi?"

Iz medijske scene na letošnji Sof prihaja tudi vodja inovacij pri VICE Media Mark Adams. Je predsednik Sveta za digitalno vodenje na University College London, ki povezuje podjetnike, univerze, odvetnike in tehnološko skupnost z namenom širjenja informacij o zakonodaji in politiki na področju digitalizacije. Je predsednik kategorije »Entertainment« na festivalu Eurobest in reden govorec na različnih dogodkih po vsem svetu. V svojih zabavnih in provokativnih pogovorih zagovarja prepričanje, da uspešna digitalna miselnost zahteva predvsem čustveno inteligenco.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike