Domov Aktualno 10. Maj 2017.

Slovenski start-up leta je Viar

Slovenski start-up leta je Viar
© Tadej Regent
Povezovanje korporacij in start-upov je vse pomembnejše, zato je to tudi rdeča nit letošnje start-up konference Podim, ki se ji je pridružilo tudi šest Podim Challenge »blue chip« partnerjev - Kolektor, Iskratel, Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Nova KBM, ki iščejo priložnosti za povezovanje z zagonskimi podjetji.

Po analizi, ki so jo opravili v skladu 500Startups, ima več kot polovica uspešnih start-upov vsaj enega korporativnega vlagatelja. Med državami, ki so vodilne na tem področju, so ZDA in Francija, v katerih 23 od 25 najboljših korporacij sodeluje z zagonskimi podjetji.

»Povezovanje z zagonskimi podjetji je za nas pot k strankam, saj iščemo rešitve, ki jim prinašajo dodano vrednost,« je dejal direktor poslovanj z gospodarskimi družbami v NKBM Jernej Močnik. Med področji, kjer tudi v NKBM pričakujejo velike spremembe, sta predvsem plačilni promet in poslovanje s plačilnimi karticami, saj visokotehnološka zagonska podjetja razvijajo rešitve, kot so mobilne denarnice, mobilna plačila in plačilni promet v realnem času. NKBM se je tako že povezala z uspešnim zagonskim podjetjem Equal Eyes (Drugi vid). Po besedah soustanovitelja in direktorja Luke Topolovca razumejo obe strani sodelovanja, saj so sodelovali tako z zagonskimi podjetji kot velikimi: »Delo s start-upi je stresno in tvegano, saj ne veš, ali bo čez eno leto še obstajalo. Delo z veliki pa prinaša večjo gotovost in je priložnost za spoznavanje delovanja korporacij, s čimer lahko izboljšamo svoje produkte. Pomaga mi tudi razumeti, kako korporacije vidijo nas, start-upe.«

Start-up leta 2017 podjetje Viar

Pomemben mejnik se je na konferenci odvil za podjetje Datafy.it, ki je tam podpisalo pogodbo za investicijo poslovnih angelov iz Slovenije, Estonije in Madžarske. To je prvi primer zasebne čezmejne sindicirane naložbe v slovenski start-up, ki jo bo sočasno izvedla skupina poslovnih angelov iz različnih držav, v skupni načrtovani vrednosti 250.000 evrov. »Z investicijo bomo dobili možnost, da zavzamemo vodilno mesto na področju digitalnih poslovnih informacij v širši regiji in postanemo edino podjetje oziroma 'one stop shop', kjer bodo naše stranke lahko dobile podatke o podjetjih iz 200 držav po svetu, podatke o ljudeh v teh podjetjih in podatke o bonitetnih ocenah podjetij,« je napovedal direktor in soustanovitelj Datay.it Igor Panjan.

Ob koncu prvega dne konference so razglasili tudi zmagovalca izbora Slovenski start-up leta 2017, ki je postalo podjetje Viar, ki razvija rešitve na področju virtualne resničnosti.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.