Domov Aktualno 12. Oktober 2017.

Slovenski institut za kakovost in meroslovje SIQ v novih prostorih

Igor Likar SIQ
© Tomi Lombar
SIQ je ponosna slovenska ustanova, ki v neizprosni bitki predstavlja pomemben kamenček v mozaiku slovenskih družb pri preboju na svetovne trge, je ob otvoritvi novih prostorov poudaril njen direktor Igor Likar. Danes ne šteje le, kdo ima boljši proizvod, ampak tudi, kdo bo z njim prej na trgu.

In naročnikov storitev Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje (SIQ) ni strah, da bi naleteli na nekorektnost ali zavlačevanje pri preskušanju in certificiranju. Njihovo zaupanje so pridobili, ker so odzivni, neodvisni in nepristranski. Na 5600 površinskih metrih v Ljubljani sedaj na enem mestu delujejo najsodobnejši laboratoriji za preverjanje igralniških tehnologij ter za preskušanja elektromagnetne združljivosti, vplivov okolja, varnosti električnih naprav in strojev, varnosti baterij, fotobiološke varnosti in laserskega sevanja.

V SIQ preverjajo informacijske tehnologije in skrbijo za popolno informacijsko varnost – od sistema, preko infrastrukture do aplikacij. Ko se bodo v roku enega leta v prostore preselile še dejavnosti s področij meroslovja in protieksplozijske zaščite, bo to najcelovitejši center preskušanja in certificiranja proizvodov v Evropi, napoveduje Igor Likar.

Storitve za več kot 1400 družb

Doslej je SIQ s svojimi laboratoriji deloval na šestih lokacijah v Ljubljani in njeni okolici, s koncentracijo in fizično povezanostjo 140 zaposlenih strokovnjakov pa bodo še hitreje uresničili pričakovanja gospodarstva. V SIQ se bo besedah Igorja Likarja zavedajo, da je v bitki za osvojitev globalnega trga lahko usoden že dan zamude. V enem letu nudijo storitve več kot 1400 slovenskih družbam, med drugim za Chipollo, Visionet in Gorenje s serijo pralnih strojev, katerih promet v enem letu znaša preko 33 milijard evrov – več kot tretjino celotnega prihodka vseh podjetij v Sloveniji.

Za novo skupno stavbo so skupaj z znantno posodobljeno opremo laboratorijev odšteli 11,5 milijonov evrov, ko bodo vsi skupaj pa bo skupna vsota dosegla 13 milijonov evrov. V zadnjih 20 letih beležijo 12-odstotno povprečno letno rast prihodka, do leta 2025 pa je planirana 10-odstotna letna rast prihodkov.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.