Domov Aktualno 04. Februar 2018.

Slovenija nazaj v druščino držav z zmerno ekonomsko svobodo

Zaupanje potrošnikov januarja največje doslej
© Roman Šipić
Slovenija se je na lestvici ekonomske svobode, ki jo vsako leto pripravita ameriška ustanova Heritage Foundation in časnik Wall Street Journal, vrnila med zmerno svobodne države. Med 180 državami je zasedla 64. mesto, pri čemer je uvrstitev iz lanskega leta popravila za kar 33 mest. Na vrhu kraljujejo Hongkong, Singapur in Nova Zelandija.

Slovenija je v letošnjem ocenjevanju dosegla 64,8 točke (vodilni Hongkong jih je zbral 90,2) in se s tem uvrstila na 64. mesto lestvice in med zmerno svobodne države. Lani je bila na 97. mestu, ki jo je uvrščalo med pretežno nesvobodne države.

Ocena Slovenije se je zvišala za 5,6 točke, k čemur je pripomogel predvsem "dramatični dvig fiskalnega zdravja", ki je odtehtal za nižje ocene integritete vlade in podjetniške svobode, pojasnjujejo raziskovalci na spletni strani indeksa.

Slovenija je med 44 evropskimi državami na 31. mestu. Njena ocena je pod regionalnim povprečjem, a nad povprečnim globalnim dosežkom.

Kot so dodali raziskovalci, je slovenska vlada obdržala "lasersko osredotočenost" na fiskalno konsolidacijo z namenom zagotoviti dolgoročno stabilnost javnih financ. Izvaja tudi strukturne reforme tako v gospodarstvu kot bančništvu, ukvarja se s prestrukturiranjem in privatizacijo močno zadolženih državnih podjetij in izboljšuje korporativno upravljanje z željo pritegniti nove tuje investicije.

Institucionalna šibkost medtem še naprej spodkopava obete za dolgoročni gospodarski razvoj, dodajajo v fundaciji. "Še posebej pravosodni sistem ostaja neučinkovit in ranljiv za politično vmešavanje," so zapisali v ameriški fundaciji. Široko razširjena je tudi zaznana korupcija.

Pred Slovenijo so na lestvici Filipini, Jordanija in Mehika, sledijo pa ji Albanija, Dominika in Azerbajdžan.

Hongkongu, Singapurju in Novi Zelandiji se med svobodnimi državami (med 80 in 100 točk) pridružujejo Švica, Avstralija in Irska. ZDA so na 18. mestu med pretežno svobodnimi državami (od 70 do 79,9 točke), Nemčija je 25. in Avstrija 32. Italija se je uvrstila na 79., Hrvaška pa na 92. mesto, obe Sloveniji delata družbo v skupini zmerno svobodnih držav (od 60 do 69,9 točke).

Na samem dnu lestvice ostaja Severna Koreja s 5,8 točke. Nad njo je Venezuela, le eno mesto višje pa je priplezala Kuba.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.