Domov Aktualno 23. Oktober 2018.

Digitalizacija je prioriteta, nuja in prihodnost vseh nas

3d tehnologija digitalizacija
© Pexels
Digitalizacija je nov razvojni izziv za slovensko gospodarstvo, saj ni več izbira, je nuja. V globalnem gospodarstvu je namreč jasno: kdor ni hiter, odziven in prilagodljiv, zaostane. Proces digitalizacije zahteva spremembe in razvoj novih načinov delovanja, zahtevajo ga naročniki, zahtevajo ga potrošniki.

Digitalna preobrazba vpliva na delovno okolje, poznati jo morajo vodje, omogoča hitrejši dostop do informacij, pospešuje ritem sprememb, kar pomeni, da je treba usposabljati zaposlene v podjetjih, da se prilagodijo novim delovnim procesom. Za digitalno preobrazbo so nujno potrebni ustrezno usposobljeni kadri in ustrezne strateške usmeritve. Zato je ključna vloga vodij. Osnova procesa digitalizacije so torej ljudje in organizacijska kultura.

Za ključne podporne ukrepe na področju digitalizacije ministrstvo (MGRT) namenja preko 20 milijonov evrov, vključno s podporo MSP pri digitalizaciji in internacionalizaciji svojega poslovanja.

Zoran Stančič, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je povedal, da digitalizacija sodi med deset ključnih prioritet Evropske komisije in opomnil, da je treba na digitalizacijo gledati širše, z vidika družbe: »V Sloveniji praktično polovica prebivalstva meni, da ima nepopolne ali nima veščin na področju digitalizacije. Nujni element digitalizacije je torej razvoj digitalnih veščin, od otrok do starejših, do tega, kako se kompetence razvijajo v podjetjih.«

Aleksander Zalaznik, predsednik Združenja Manager, CEO, generalni direktor Danfoss Trata je poudaril, da ni niti ene industrije ali enega dela, ki se ga digitalizacija še ni ali bo dotaknila: »V industriji vidim digitalno preobrazbo v treh delih: digitalna interakcija s kupci, razvoj digitaliziranih izdelkov in storitev ter sama digitalizacija proizvodnje. Digitalizacija zahteva popolnoma drugačen način razmišljanja, visoka sredstva, drugačne kompetence in znanja, kot jih imamo.« 


Ključni stebri na področju digitalizacije?

Na vprašanje, katere izzive prinaša digitalna transformacija in kako se z njimi spopadajo v ZDA, je odgovoril Daniel Newman, glavni analitik podjetja Futurum Research. Predstavil je sedem ključnih stebrov (izkušnja, ljudje, spremembe, vodstvo in transformacija, inovacije, tehnologija in kultura), ki prispevajo k digitalni preobrazbi organizacij, upravljanju sprememb in jim pomagajo težave spremeniti v priložnosti.


 | Author: Kraftart Kraftart

 

Na Brdu pri Kranju  poteka dvodnevna mednarodna konferenca »sLOVEnian DIGITALization Competences, Razvoj kompetenc za digitalizacijo slovenskih podjetij«, ki je pritegnila okrog 200 udeležencev. Konferenco, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, organizirata Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije (Kompetenčni centri za razvoj kadrov) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – s partnerji (Digitalno koalicijo, GZS, Združenjem Manager, Nemško-slovensko gospodarsko zbornico, DIH).

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.