Domov Aktualno 26. Avgust 2017.

Skupina Gorenje v polletju ustvarila 623,9 milijona evrov prihodkov od prodaje

Gorenje
© Brane Piano
Skupina Gorenje je v prvem polletju ustvarila 623,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček pa je skupina več kot podvojila, znašal je 4,4 milijona evrov. Prodaja velikih in malih gospodinjskih aparatov ter premijskih aparatov se je povečala.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) na ravni skupine se je v primerjavi z lanskim prvim polletjem povečal za dobrih 12 odstotkov na 40,6 milijona evrov, je Gorenje danes sporočilo prek spletnih straneh Ljubljanske borze.

Skupina Gorenje je v drugem četrtletju ustvarila 318,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,6 odstotka več kot v drugem četrtletju lani. EBITDA je bil za 2,1 odstotka višji in je znašal 20 milijonov evrov. Ob nekoliko nižjem primerljivem dobičku iz poslovanja kot posledici povečanja stroškov razvijanja novih izdelkov ter pospešenega investicijskega cikla v minulem obdobju je skupina ohranila razmerje med čistim finančnim dolgom in EBITDA na ravni lanskega drugega četrtletja, kar pomeni 4,7, so navedli.

"Dobro smo obvladovali tudi stroške materiala in surovin ter logistike, čeprav so se materiali zaradi gibanja na trgih v drugem četrtletju začeli dražiti. Največje rasti prodaje smo dosegli na trgih zunaj Evrope, v Zahodni Evropi na trgih Beneluksa ter na trgih Vzhodne Evrope. V prvem polletju smo povečali prodajo predvsem v Severni Ameriki, Avstraliji, na Bližnjem in Daljnem vzhodu, Kavkazu ter v Aziji, s čimer znižujemo odvisnost od evropskih trgov ter izboljšujemo prodajno strukturo tudi s povečevanjem deleža premijskih aparatov in blagovnih znamk," ocenjujejo v upravi Gorenja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.