Domov Aktualno 12. Januar 2018.

Skupina Gorenje z 1,307 milijarde evrov prihodkov

Gorenje
© Brane Piano
Skupina Gorenje je lani ustvarila 1,307 milijarde evrov prihodkov, kar je 3,7 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček je znašal 1,2 milijarde evrov, potem ko je bil predlani pri 8,4 milijona evrov, kaže danes objavljena ocena poslovanja. Za leto 2018 načrtujejo rast prihodkov in dobička.

K rasti prihodkov so najbolj pripomogli prihodki od prodaje v Rusiji, Ukrajini, na Nizozemskem, Bližnjem in Daljnem vzhodu ter trgih Amerike, Azije in Avstralije, so po seji nadzornikov, ki so oceno poslovanja in gospodarski načrt obravnavali v četrtek, sporočili iz Gorenja.

"Kljub težavnim razmeram na trgu v drugi polovici leta smo dosegli načrtovane prihodke in že deveto četrtletje zapored ustvarjamo dobiček. Nižji od načrtovanega je predvsem na račun izjemnega povišanja cen surovin - nabavna cena plastičnih mas se je denimo povišala kar za 25 odstotkov, jeklene pločevine za desetino," je zapisal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Gorenje je danes objavilo gospodarski načrt za leto 2018, v katerem načrtujejo dobiček v višini 8,1 milijona evrov, prihodki od prodaje pa naj bi znašali 1,33 milijarde evrov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.