Domov Aktualno 28. Junij 2017.

Skoraj polovica visokokvalificiranih zaposlenih lahko zapusti VB

brexit velika britanija evropska unija eu
© Pixabay
Študija podjetja Deloitte ugotavlja, da po brexitu kar 47 odstotkov visokokvalificiranih ljudi na Otoku razmišlja o tem, da bi zapustili Veliko Britanijo, medtem ko je zelo mogoče, da tretjina nebritanskih delavcev z višjo izobrazbo zares zapusti državo.

Združeno kraljestvo je bilo še pred kratkim eno izmed bolj priljubljenih globalnih destinacij za tlakovanje poslovnih poti, a po brexitu se je percepcija spremenila, priljubljenost Otoka je precej padla.

Brexit je močno vplival na trg dela in poslovanje mnogih podjetij, ki imajo sedež ali podružnico v Veliki Britaniji, zapišejo v raziskavi. Prav zaradi strahu pred manjšo gospodarsko krizo velik del britanskih in nebritanskih visokokvalificiranih delavcev razmišlja o selitvi na staro celino.

Deloitte je po raziskavi začel še z resnejšimi opozorili za delodajalce, s povečevanjem pritiska na ministre, naj oblikujejo programe priseljevanja in poslovanja ter s spodbujanjem iskanja novih načinov za izboljšanje izobraževalnih in delovnih pogojev za prebivalstvo. Ugotovili so, da niso problematični le tujci, odhoda iz države si vedno bolj pogosto želijo tudi Britanci (36 odstotkov). Theresa May, britanska premierka, je že javno razglasila, da si želi, da državljani EU ostanejo v VB in da ne bo dovolila vmešavanja Sodišča EU, kljub temu, da so njeni prvi predlogi za zaščito pravic državljanov EU poželi plaz kritik z več strani.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.