Domov Aktualno 24. November 2017.

Skoraj petina gradenj je nelegalnih

delo delavec gradbeništvo
© Tadej Regent
Gradbena inšpekcija je v akciji nadzora gradenj objektov, ki jo je izvedla med 1. februarjem in 20. novembrom letos, v 633 uvedenih inšpekcijskih postopkih odkrila 124 nelegalnih gradenj oz. skoraj petino preverjenih objektov. To je sicer bolje kot lani, kot je bilo takšnih gradenj skoraj četrtina.

Kot so sporočili z ministrstva za okolje in prostor, je inšpekcija koordinirano akcijo izvedla v okviru nadzora preprečevanja nedovoljenih gradenj objektov, za katere ni bilo podanih prijav oz. pobud. Namenjena je bila odkrivanju nedovoljenih gradenj, predvsem na varovanih območjih, kot so nacionalni in narodni park, Natura 2000, zaščiteno mestno jedro in vodno zemljišče, in sicer so inšpektorji preverjali, ali se objekti gradijo na podlagi izdanih gradbenih dovoljenj.

Inšpekcija je ocenila, da je odstotek ugotovljenih nelegalnih gradenj "previsok". V letošnji akciji je v skupno 633 uvedenih inšpekcijskih postopkih odkrila 124 nelegalnih gradenj oz. 19,6 odstotka. To je sicer bolj kot v lanski akciji, v kateri so ugotovili, da je bilo 23,7 odstotka gradenj nelegalnih.

"Inšpekcija ocenjuje, da je bila letošnja akcija uspešna in da lahko le z rednimi pregledi na terenu med gradnjo dolgoročno zagotovimo zmanjšanje števila gradenj, ki se pričnejo izvajati brez predpisanega gradbenega dovoljenja," so zapisali.

V letošnji akciji so izdali skupno 156 inšpekcijskih odločb. Za 124 nelegalnih gradenj so izdali odločbe, s katerimi so gradbeni inšpektorji odredili ustavitev gradenj ter rok za odstranitev objektov.

Inšpektorji so odkrili tudi 16 neskladnih gradenj, za katere so bile izdane odločbe, ter 13 nevarnih gradenj, za katere so bile odrejene takojšnje prepovedi uporabe objektov in rok za njihovo odstranitev oziroma zavarovanje.

Izdali so štiri pisna opozorila po zakonu o prekrških, štiri odločbe z izrečenim opominom, dve odločbi o prekršku v skupni višini izrečenih glob 1000 evrov in 14 plačilnih nalogov v skupni višini izrečenih glob 7000 evrov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.