Domov Aktualno 25. Oktober 2017.

Sklad milijarderja Sorosa, Quantum Strategic Partners, se zanima za Tuš

Tuš
© Urban Červek
Banke upnice, ki imajo v rokah več kot polovico terjatev do Tuša, se o prodaji družbe ekskluzivno pogovarjajo s skladom Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja svetovno znani vlagatelj in milijarder George Soros. Sklad iz New Yorka trenutno opravlja skrbni pregled družbe, danes piše Siol.net.

Bančni konzorcij, ki ga vodi NLB, v njem pa so še Abanka, SID banka, Gorenjska banka in Heta, je prodajo 300 milijonov evrov terjatev do skupine Tuš začel lansko jesen. Nezavezujoče ponudbe je oddalo 15 ponudnikov, v zaključnih pogajanjih pa naj bi ostal le sklad AnaCap Financial Partners. A ta naj bi bankam ponujal kupnino v višini zgolj okoli 35 odstotkov vrednosti terjatev, je poleti pisal portal.

Sklad Quantum Strategic Partners je zasebna investicijska družba, ki od leta 2011 upravlja izključno denar družine Soros. Njen najbolj znan član je George Soros, čigar premoženje je ocenjeno na dobrih 25 milijard dolarjev. Družba je lani vložila dobrih 300 milijonov v ameriškega proizvajalca fotovoltaičnih panelov SolarCity, ki ga je kmalu zatem kupila družba Tesla Motors, navaja portal.

Skupina Tuš, v katero spadajo Engrotuš, odvisno podjetje Tuš nepremičnine in Tuš holding, je lansko leto zaključila s čistim dobičkom v višini 4,8 milijona evrov in čistimi prihodki od prodaje v višini 510 milijonov evrov. Okrog 97 odstotkov prihodkov je ustvarila v dejavnosti trgovine, 2,4 odstotka pa iz naslova nepremičnin.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.