Sindikati s predlogi vladi: zniža naj se DDV in najemnine

Najranljivejšim skupinam delavk in delavcem naj se omogoči pridobiti izredno socialno pomoč ali povračilo izpada prihodka.
Fotografija: Znižanje najemnin naj se priporoči tudi zasebnikom. FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Odpri galerijo
Znižanje najemnin naj se priporoči tudi zasebnikom. FOTO:ROMAN SIPIC/DELO

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) vlado poziva k sprejetju ukrepov, s katerimi bi ohranili kupno moč ljudi in spodbudili potrošnjo po umiritvi razmer. Med drugim predlaga zaščito prejemkov vseh prebivalcev ter prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV nanje.

"Trenutne razmere nedvomno predstavljajo vse pogoje za globoko socialno krizo," so v današnjem pozivu vladi in ekonomistu Mateju Lahovniku, ki vodi strokovno skupino za pomoč ministrstvom pri pripravi ukrepov, zapisali v ZSSS.

Opozorili so, da gospodarske posledice epidemije koronavirusa občutijo delavke in delavci, mladi in upokojenci, prekarni delavci, njihovi mesečni prejemki se bodo znižali, marsikdo bo izgubil zaposlitev.

"Potrebujemo ukrepe, ki bodo zavarovali socialni položaj vseh delavk in delavcev, tudi prekarnih delavcev, mladih, samozaposlenih, upokojenk in upokojencev in hkrati vzpodbujali notranjo potrošnjo takoj po umiritvi teh razmer," menijo v ZSSS in dodajajo, da se ukrepi ne smejo osredotočati na posamezno dejavnost ali posamezno kategorijo zaposlenih.

"Posledice epidemije se čutijo v vseh segmentih našega življenja, tako v gospodarstvu kot pri tistih, ki delajo v društvih, zavodih, zadrugah, organizacijah civilnega društva, prav pri vseh," poudarjajo.

Tako predlagajo, da se zaščiti prejemke vseh prebivalcev na način zagotovljenega mesečnega zneska (plače, nadomestila, subvencije).

Poleg tega naj se vsaj za obdobje od začetka marca do konca junija za najmanj 30 odstotkov zniža najemnina za stanovanja v državni ali občinski lasti, enako naj se priporoči tudi zasebnim najemodajalcem.

Za čas do konca leta naj se prepove zvišanje cen osnovnih življenjskih potrebščin in zniža stopnja davka na dodano vrednost (DDV) na osnovne življenjske potrebščine. Sindikat predlaga tudi, naj bo najvišja maloprodajna cena pogonskih goriv in kurilnega olja enaka ceni, ki je veljala na 21. marec.

Subvencije za prehrano naj se prelijejo v otroški dodatek.
Subvencije za prehrano naj se prelijejo v otroški dodatek.


Za vsaj 15 odstotkov naj se poveča subvencioniranje vrtcev ter oskrbe v domih za starejše. Za čas zaprtja šol in vrtcev naj se subvencija za malico in kosilo, do katere so upravičeni otroci staršev v nižjih dohodkovnih razredih, prelije v znesek in se ta izplača skupaj z otroškim dodatkom, če pa je le mogoče, naj se tudi organizira topla prehrana.

Predlagajo vsaj 30 odstotkov nižje cene elektrike in komunalnih storitev za obdobje od začetka marca do konca junija.

Upokojencem z nizkimi pokojninami naj se k redni pokojnini izplača enkraten finančni dodatek, študentom naj se ne zaračuna stroškov bivanja v študentskih domovih, saj so se zaradi epidemije morali izseliti.

Najranljivejšim skupinam delavk in delavcem naj se omogoči pridobiti izredno socialno pomoč ali povračilo izpada prihodka, predlagajo.

Zavzemajo se tudi za to, da v dogovoru s centralno banko, bankami in lizinškimi hišami obresti na finančne obveznosti posameznikov oprostijo ali znižajo vsaj za polovico, obveznosti iz pogodb pa naj se brezplačno odložijo za obdobje do konca junija. Poleg tega naj se za obdobje do konca junija uvede brezplačni moratorij na odplačilo vseh hipotekarnih kreditov.

Banke naj znižajo stroške poslovanja. Foto:Mavric Pivk/ DELO
Banke naj znižajo stroške poslovanja. Foto:Mavric Pivk/ DELO


Banke naj za vsaj polovico znižajo stroške bančnega poslovanja s fizičnimi in pravnimi osebami. Olajša naj se dostop do bančnih kreditov, katerih namen je energetska obnova stavb oziroma vlaganje v večjo energetsko učinkovitost stavb s poroštvom države.

Plačilo dohodnine za lani naj se odloži do konca leta oz. se omogoči obročno izplačilo dohodnine za lani do višine 1000 evrov do konca leta 2021, še predlagajo.

Posebej za samozaposlene med drugim predlagajo, da se jim za čas, ko ne morejo opravljati dejavnosti, oprosti plačevanje prispevkov. Določi naj se dejavnosti, katerim je onemogočeno poslovanje, in se samozaposlenim v njih za obdobje do konca julija nakaže povprečni znesek, ki bi ga dobili, če bi bili brezposelni. Lahko bi šlo tudi za posojilo, ki bi ga bilo treba brez obresti vrniti v 24 mesecih po prenehanju prejemanja pomoči.

Predlagajo, da se za pomoč vsem delodajalcem, ki občutijo posledice epidemije, oblikujejo posebna proračunska sredstva, ki bi bila vezana na ohranitev delovnih mest. Sprejeli bi ukrepe, ki bi gospodarskim družbam (npr. trgovskim verigam) onemogočali odliv dobička v tujino in bi tega preusmerili v poseben sklad, katerega namen je povečanje plač delavcem, ki delajo v teh nevarnih in neugodnih razmerah, v sklad pa bi nakazala tudi država.

Predlagajo ustanovitev sklada za začasno čakanje na delo z obveznostjo izobraževanja, ki bi ga financirali iz evropskih sredstev in sredstev državnega proračuna. Del plačil delavcem na čakanju bi zagotovil sklad, del pa delodajalec, ta bi skupaj z zavodom za zaposlovanje pripravil tudi načrt usposabljanja in izobraževanja za posameznega delavca.

Delavec bi ohranil delovno razmerje. V primeru, da bi pa delodajalec ugotovil, da delavca ne potrebuje več, bi temu pripadla odpravnina skladno z zakonom o urejanju trga dela.

Predlagajo tudi oblikovanje posebnega "koronasklada", v katerega bi bilo mogoče donirati sredstva za rešitev krize - po zgledu donacij za obnovo pariške katedrale Notre-Dame po požaru.

ZSSS se zavzema za to, da se v pripravo ukrepov vključi Ekonomsko-socialni svet (ESS).

Več iz rubrike

Rimac Technology bo razvil in proizvedel baterijske sisteme za Skupino BMW

To sodelovanje predstavlja ključni trenutek v rasti podjetja Rimac Technology.

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.