Domov Aktualno 12. Oktober 2018.

Šef nemške centralne banke ob borznih padcih miri vlagatelje

borza nemčija nemška borza
© Reuters
Prvi mož nemške centralne banke Jens Weidmann je padce na borzah v ZDA, Evropi in Aziji, ki so v minulih dneh povzročili skrbi številnim vlagateljem, označil za "popravek" in ne odraz širše sistemske težave. S tem se je pridružil stališču ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Kot je ob robu zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke na Baliju dejal Weidmann, je za padce indeksov v veliki meri kriva pocenitev delnic velikih tehnoloških podjetij, zato je po njegovem mnenju preuranjeno govoriti o upočasnjevanju globalne gospodarske rasti.

Dodal je, da "popravek" ne preseneča, saj predstavlja logično nadaljevanje izjemno močne rasti na borzah v ZDA. Takšnega mnenja je tudi Trump, ki meni tudi, da so trgi tak popravek že dolgo pričakovali.

Danes so si borze nekoliko opomogle, pred tem pa so bile večinoma precej globoko v rdečem. Azijske borze so največje padce zabeležile v četrtek; najgloblje je potonil šanghajski SE Composite, ki je končal 5,22 odstotka pod gladino in dosegel najslabši rezultat po jeseni 2014.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.