Domov Aktualno 13. Marec 2018.

Še ena obtožba zoper Tomaža Simoniča

Tomaž Simonič
© Igor Zaplatil
Specializirano tožilstvo je vložilo novo obtožnico zoper nekdanjega direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaža Simoniča. Šlo naj bi šlo za različne svetovalne pogodbe, ki jih je agencija pod vodstvom Simoniča sklepala s prijateljskimi podjetji. Obtožba še ni pravnomočna.

Šlo naj bi za domnevno fiktivne oziroma prenapihnjene svetovalne pogodbe z mariborskimi podjetji Teletech, A-Teza, Domino ter Ios oziroma njihovimi lastniki Radovanom Weingerlom, Ludvikom Lobnikom, Tomislavom Gačnikom in Danijelom Copotom. Poleg omenjenih je bil v preiskavo vključen še nekdanji pravnik v Apeku Gregor Dobrila. Tožilstvo se je odločilo za vložitev obtožnice, a ne zoper vse preiskovane.

Na specializiranem državnem tožilstvu so potrdili, da so 19. februarja vložili obtožnico zoper štiri fizične in štiri pravne osebe zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Po informacijah časnika naj bi bili poleg Simoniča obtoženi še Weingerl, Lobnik in Gačnik. Obtožba še ni pravnomočna.

Simoniču sicer na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo tudi zaradi obtožbe, da naj bi leta 2006 zlorabil uradni položaj pri podelitvi koncesij za uporabo frekvenc GSM in UMTS. Sojenje v zadevi Tušmobil, ki se je s predobravnavnimi naroki začelo decembra 2015, nato pa zastalo, naj bi se vendarle nadaljevalo aprila.

Tožilstvo je ob tem leta 2009 začelo finančno preiskavo na podlagi anonimnega pisma o fiktivnih pogodbah, ki naj bi jih Apek pod Simoničevim vodstvom sklepal s prijateljskimi podjetji. Najprej mu je očitalo za nekaj manj kot pol milijona evrov nepojasnjenega premoženja, nato pa znesek znižalo na 175.000 evrov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.