Domov Aktualno 03. Avgust 2017.

Sberbank ovadila Todorića zaradi posojila Agrokorju

ivica todorić agrokor
© Cropix
Pomladanske napovedi prvega namestnika predsednika uprave ruske Sberbank Maksima Poletajeva, da bodo kazensko ovadili lastnika hrvaškega koncerna Agrokor Ivico Todorića, so se uresničile, so za Jutarnji list potrdili viri blizu hrvaških preiskovalcev. Sberbank trdi, da je Todorić pri pridobitvi marčnega posojila skrival finančno stanje koncerna.

Preiskovalci hrvaškega državnega tožilstva so pred časom zasedli celo nadstropje v Agrokorjevi stolpnici v Zagrebu zaradi suma ponarejanja finančnih poročil koncerna.

Ruska banka je največja upnica Agorkorja in zaenkrat ne želi sodelovati pri novih posojilih koncernu, ki jih potrebuje izredna uprava največje hrvaške družbe. Od virov, povezanih z vodilnimi v preiskavi, je sedaj Jutarnji list izvedel, da je Sberbank kazensko ovadila Todorića. V banki teh informacij ne komentirajo.

Za ruske bankirje je spornih 100 milijonov evrov, ki so jih odobrili Agrokorju marca, ko so finančne težave koncerna že odmevale v javnosti. Sberbank trdi, da je Todorić posojilo takrat pridobil s predstavitvijo nepopolnih in nerealnih bilanc, danes piše zagrebški časnik. Zahteval naj bi "stabilizacijsko" posojilo, nato pa tri četrtine denarja porabil za poplačilo dolgov dobaviteljev, 21 milijonov za davčne obveznosti in štiri milijone za plače.

Nova posojila Agrokorju v Moskvi pogojujejo s pravico, da bi za 100 milijonov evrov vredno posojilo dobili pravico prednostnega izplačila, kot je to dogovorjeno za nova posojila po uvajanju izredne uprave v koncernu 10. aprila.

Časnik napoveduje, da bodo hrvaški preiskovalci svoje delo lahko sklenili septembra, ko bodo po napovedih objavljeni rezultati revizije poslovanja in stanja Agrokoja, ki jo dela revizijska hiša Pricewaterhousecoopers.

Preiskovalce naj bi zanimalo tudi razkošno življenje članov družine Todorić. Izjema je lastnik koncerna, ki v javnosti velja za osebo, ki ne troši po nepotrebnem, še piše časnik.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.