Domov Aktualno 17. Avgust 2017.

Sberbank Agrokorju pleni tudi v Srbiji

Agrokor
© Jože Suhadolnik
Sberbank Zagreb, del ruske državne banke Sberbank, ki od nasedlega Agrokorja terja dobro milijardo posojila, je na gospodarskem sodišču v Beogradu sprožila postopek za zaplembo Konzumove srbske trgovske družbe Idea, radi pa bi prevzeli tudi Mivelo, polnilnico mineralne vode v Srbiji, ki je v lasti Agrokorjeve Jamnice.

Kot je Jamnica sporočila v svojem obvestilu za javnost na zagrebški borzi, je ljubljanska Sberbank v Beogradu in v Ljubljani sprožila podobno zahtevo zaradi 3,3 milijona evrov posojila Agrokorju, za katero je jamčila Jamnica.

Sberbanka bi Mivelo radi Jamnici zaplenila zaradi 34,5 milijona evrov posojila Agrokorju, za katero je jamčila Jamnica.

Kot kaže zadnje mesečno poročilo izredne uprave Agrokorja je sodišče v Sloveniji sprejelo izvršilni sklep, vendar so po pritožbi in po priznanju veljavnosti lex Agrokorja v Sloveniji vsi izvršilni postopki pri nas ustavljeni. Poleg Sberbank se je na prizanje postopka izredne uprave Agrokorja v Sloveniji pritožila tudi država.

Izredna uprava Agrokorja, ki jo vodi Ante Ramljak, je podala zahtevo za priznanje postopka izredne uprave tudi v Srbiji, da bi se zaščitila pred zahtevki Sberbank in drugih upnikov.

Poleg zahtevka za plačilo terjatev je Sberbank zahtevala tudi začasno odredbo, s katero bo prepovedano odtujiti ali dodatno bremeniti deleže Agrokorjevih podjetij v Miveli in Idei.

Sberbank je sprožila tudi postopke za poplačilo menic in posojil na sodiščih v Črni gori in sprožili so tudi tri arbitražne postopke v Londonu. Po zadnjih znanih podatkih skupni dolg Agrokorja znaša 5,44 milijarde evrov, od tega dolguje več kot polovico bankam.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.