Domov Aktualno 13. Julij 2018.

Ryanairu zelena luč za prevzem družbe Nikija Laude

© Tadej Regent
Evropska komisija je v četrtek irskemu nizkocenovnemu letalskemu prevozniku Ryanair dala zeleno luč za prevzem avstrijskega nizkocenovnika Laudamotion. Ryanair bo tako lahko prevzel 75 odstotkov Laudamotiona, letalskega prevoznika, ki je nastal iz nekdanje avstrijske hčerinske družbe nemškega Air Berlina Niki.

Laudamotion sicer večinoma leti iz Nemčije, Avstrije in Švice v počitniške destinacije v Sredozemlju in na Kanarske otoke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrijsko letalsko družbo Niki je leta 2003 ustanovil nekdanji dirkač formule 1 Niki Lauda, nato pa jo je leta 2011 prodal nemškemu letalskemu prevozniku Air Berlin. A je ta lani pristal v stečaju, Lauda pa je avstrijsko družbo kupil nazaj januarja in jo s pomočjo britanske potovalne družbe Thomas Cook preoblikoval in preimenoval v Laudamotion.

Glavni izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary nakup vidi kot pot k širitvi poslovanja na nemško govorečem trgu, ki ga sicer obvladuje nemški letalski prevoznik Lufthansa. Ravno Lufthansa je sprva izkazala interes na nakup Nikija od Air Berlina, a je nato od namere decembra lani odstopila.

Koliko bo Ryanair odštel za nakup Laudamotion, dpa ne poroča, je pa še spomladi veljalo, da bo Ryanair za 75-odstotni lastniški delež plačal nekaj manj kot 50 milijonov evrov in dal na voljo še dodatnih 50 milijonov evrov za stroške obratovanja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.