Domov Aktualno 21. September 2017.

Ryanair bo še letos zaposlil novih 125 pilotov

ryanair letalo
© Reuters
Da bi se irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair izognil dodatnim odpovedim letov, bodo lahko njegovi piloti del neizkoriščenega dopusta prestavili na prihodnje leto. To je danes napovedal prvi mož družbe Michael O'Leary in hkrati dejal, da bodo v dveh tednih zaposlili dodatnih 125 pilotov.

O'Leary je na današnji skupščini delničarjev v Dublinu pojasnil, da lahko letalska družba od pilotov tudi zahteva, da se odpovedo tednu dni dopusta. Tako naj bi imeli zapisano v pogodbah. V zameno bodo prejeli finančno nadomestilo, čemur pa naj bi po poročanju medijev velik del pilotov nasprotoval.

Prvi mož družbe upa, da je zdaj položaj pod nadzorom. Kljub temu pa ni mogel zagotoviti, da ne bo prišlo še do novih odpovedi letov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V irskem prevozniku so pred kratkim napovedali, da bodo vsak dan odpovedali 40 do 50 od svojih nekaj več kot 2500 letov. Do konca oktobra bi to pomenilo približno 2100 odpovedi letov. Kot uradni razlog so navedli, da želijo izboljšati točnost prihodov in odhodov svojih letal ter upoštevati želje zaposlenih po koriščenju dopusta.

S tem je Ryanair naletel na hude kritike potnikov, njegove delnice na borzi pa so se pocenile. Poleg tega je Evropska komisija napovedala preiskavo.

Odpovedi so ogrozile potovalne načrte 315.000 potnikov. Več kot polovici so v družbi že priskrbeli nadomestne lete, do konca tega tedna pa naj bi to uredili že za 95 odstotkov prizadetih potnikov, je danes povedal O'Leary.

Pri tem se je opravičil za "kaos", ki je prevoznika po njegovih navedbah stal približno 25 milijonov evrov. Vzrok za to je "huda napaka menedžmenta" pri načrtovanju dopustov posadk letal. Poleg tega Ryanair nima dovolj rezervnih pilotov, je pojasnil.

Medtem pa O'Leary ostaja trdno pri napovedih dobička. V tekočem poslovnem letu, ki se konča marca 2018, naj bi Ryanair povečal dobiček na 1,4 do 1,45 milijarde evrov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.