Domov Aktualno 23. Avgust 2017.

Ryanair bi kupil celotni Air Berlin

letališče letalo berlin
© Reuters
Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair bi bil zainteresiran podati ponudbo za nakup celotne družbe Air Berlin, a potrebuje več podatkov o finančnem stanju v tem drugem največjem nemškem letalskem prevozniku, je za tiskovno agencijo Reuters povedal glavni izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary.

"Z veseljem bi dali ponudbo za celotni Air Berlin, ki načeloma opravlja prevoze na kratkih razdaljah, je prevoznik v okviru EU. Vendar ne vemo, koliko prestrukturiranja bo potrebnega, koliko denarja izgublja, zakaj izgublja tako veliko denarja na trgu, na katerem mi ustvarjamo denar," je dejal O'Leary.

Air Berlin je minuli teden sodišče zaprosil za zaščito pred upniki, potem ko mu je njegov največji lastnik, Etihad Airways iz Združenih arabskih emiratov, sporočil, da mu ne bo več finančno pomagal. Ryanair je nato na nemški zvezni urad za varstvo konkurence in Evropsko komisijo naslovil pritožbo zaradi načrtovane prodaje dela podjetja Lufthansi. V Air Berlinu so sicer dejali, da so za nakup premoženja v igri trije interesenti.

"Kaj bo ostalo potem, ko bo Lufthansa zaključila pogovore," se je danes glede informacij, da naj bi bila prva v pogovorih Lufthansa, vprašal O'Leary.

Na pomisleke glede okrnitve konkurence se je po Ryanairovi pritožbi minuli teden odzval tudi nemški minister za promet Alexander Dobrindt. Kot je dejal, te nevarnosti ne vidi, saj da bo šlo le za delni prevzem.

Drugi največji nemški letalski prevoznik zadnja leta kopiči izgube. V 2015 je izguba dosegla skoraj 447 milijonov evrov, lani pa je znašala na nekaj manj kot 782 milijonov evrov. Rezultate v prvem polletju letos bi glede na napoved moral objaviti minuli petek, a je objavo rezultatov zamaknil za nedoločen čas, ker da jih morajo "v luči zadnjega dogajanja" še enkrat preveriti in posodobiti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.