Revija Manager z lestvico 100 najbogatejših Slovencev

Svet kapitala
Najbogatejš Slovenci na Managerjevi lestvici. Foto Pixabay

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev v primerjavi s preteklimi leti ni doseglo novega rekorda, celo malenkost je upadlo. Znaša 5,6 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj kot lani. Kdo je na vrhu?

Najbogatejša Slovenca na Managerjevi lestvici sta šestič zapored zakonca Iza in Samo Login (689 milijonov evrov), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki so ga januarja 2017 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev.
V zadnjem obdobju investirata v rešitve za brezmesno prehranjevanje, ki bi bile na eni strani prijazne do okolja, na drugi pa zdrave in okusne.


Preberite več: Kakšen je poslovni slog Ize Login?


Svoj delež v podjetju sta pred nedavnim prodala tudi druga najbogatejša Slovenca: Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc. Koliko sta prejela za svoj 55-odstotni delež v Studio Moderna, ni znano. Kot pravita, sta obdržala del podjetja, ki se ukvarja z naprednimi ležišči, kupnino pa bosta porabila predvsem za osvajanje ameriškega trga.


Preberite več: Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Sandi Češko


Največji skok, kar za 150 odstotkov oziroma 60 milijonov evrov, na 98,8 milijona, je drugo leto zapored uspel Boštjanu Bandlju, ustanovitelju ekstremno rastočega podjetja Belektron, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi. Prihodki in dobiček podjetja zelo nihajo, zato je ocenjevanje še posebej oteženo.

Na lestvici so vse bolj zastopani ustanovitelji garažnih podjetij, ki so po letih neprestanih vlaganj razvili podjetja do te ravni, da so vredna več deset milijonov evrov.

Na letošnji lestvici je en novinec in deset ljudi ali družin, ki so se po premoru znova vrnili med 100 najbogatejših. Menjav je tako največ v zadnjih štirih letih. Po eno- ali večletnem premoru so se vrnili: Andrej Slokar (Incom), Arion in Tiara Habestor (Armeton), Marino in Marjeta Furlan (Intra Lighting), Miha in Jure Šmarčan (ADK), Frederik Čeček (ADK), Bogdan Špes (ADK), Vili Šumer (ADK), Sonja Gole (Adria Mobil), Lado Kastelec (Avtotransporti Kastelec) in Iztok Špan (Tajfun Planina).


Prvih 10 na Managerjevi lestvici 2019:

  1. Iza in Samo Login – 689 milijonov evrov (+0 %)
  2. Sandi Češko in Livija Dolanc – 296 milijonov evrov (–11 %)
  3. Marko Pistotnik – 210 milijonov evrov (+0 %)
  4. Družina Lah – 169 milijonov evrov (+11 %)
  5. Joc Pečečnik – 155 milijonov evrov (–20 %)
  6. Igor Akrapovič – 135 milijonov evrov (+4 %)
  7. Tatjana in Albin Doberšek – 126 milijonov evrov (–31 %)
  8. Damian Merlak – 124 milijonov evrov (+0 %)
  9. Franc Frelih – 112 milijonov evrov (+20 %)
  10. Dari in Vesna Južna – 111 milijonov evrov (+10 %)


 
Več iz rubrike