Domov Aktualno 16. Februar 2018.

Rekordno leto za Renault

Renault lani z rekordno prodajo
© Andrej Brglez
Za francoskim avtomobilskim velikanom Renaultom je rekordno leto. Čisti dobiček je znašal 5,1 milijarde evrov, kar je 50 odstotkov več kot leto prej, prihodki od prodaje pa so se povečali za 14,7 odstotka na 58,8 milijarde evrov, danes objavljeno poslovno poročilo podjetja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Izvršni direktor podjetja Carlos Ghosn je ob predstavitvi poslovnih rezultatov poudaril, da je bilo leto 2017 za Renault ponovno rekordno. "Finančni rezultat je posledica naše strategije, ki jo uveljavljamo v zadnjih letih, in tudi prizadevanj vseh zaposlenih," je dodal.

Renault je lani prodal 3,76 milijona vozil, kar je 8,5 odstotka več kot leta 2016.

V četrtek je uprava podjetja podprla Ghosna za nov štiriletni mandat na čelu družbe. V Braziliji rojeni Francoz z libanonskimi koreninami je vodenje Renaulta prevzel leta 2005, potem ko je pred bankrotom leta 1999 rešil Renaultovega partnerja Nissana.

Ghosn si je zaradi agresivnega načina prestrukturiranja podjetij prislužil vzdevek ubijalec stroškov, pri čemer AFP izpostavlja, da je partnerstvo med Renaultom, Nissanom in Mitsubishijem popeljal med največje avtomobilske prodajalce na svetu. Samo lani so omenjeni proizvajalci po svetu prodali 10,6 milijona vozil.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.