Domov Aktualno 15. Januar 2018.

Bo mestu Cape Town čez 100 dni zmanjkalo vode?

cape town južnoafriška republika morje otok narava
© Pixabay
Kljub temu, da je štirimilijonsko mesto obkroženo z vodo, mu preti velika nevarnost, da mu kot prvi prestolnici na svetu že marca zmanjka pitne vode.

Glavno mesto Južnoafriške republike se proti pomanjkanju pitne vode bori predvsem zaradi pomanjkanja padavin zadnja tri leta, v istem obdobju pa sta strmo narastla prebivalstvo in turizem. V tako veliki stiski s pitno vodo se mesto ni soočalo že več kot sto let.

BBC piše, da najnovejše napovedi kažejo, da vode lahko zmanjka že marca. Lokalna vlada skuša rešiti situacijo z napravami za razsoljevanje, z zbiranjem podtalnice, programi recikliranja vode ter omejitvami za prebivalce Cape Towna, s katerimi ohranjajo potrebne količine vode v mestu. Na dan ne smejo porabiti več kot 87 litrov vode, prepovedali so pranje avtomobilov in polnjenje bazenov, tuširanje športnih ekip po tekmah v javnih prostorih pa je omejeno na dve minuti.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da Cape Town ni osamljen primer in da kar 850 milijonov ljudi na svetu nima dostopa do varne pitne vode, suše pa so vedno pogostejše. To na srečo vpliva na naraščajoče število tehnoloških podjetij, ki vedno bolj zagreto iščejo "pametne" rešitve izzivov s pitno vodo, dodajo na WHO.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.