Domov Aktualno 09. September 2017.

Proti Hrvaški arbitražo sprožili nizozemski investitorji

Dubrovnik
© Marko Djurica/Reuters
Hrvaška blokirala projekt, v katerega so vložili 130 milijonov evrov. Tožba je težka pol milijarde evrov.

Zagreb - Investicijska družba Elitech, ki ima sedež na Nizozemskem, in projektno podjetje Razvoj Golf s Hrvaške so pred mednarodnim centrom za reševanje investicijskih sporov v Washingtonu sprožili arbitražni postopek proti Hrvaški zaradi blokade izvajanja projekta športno-turističnega projekta pri Dubrovniku, ki so ga začeli pred desetimi leti.

Proukurist podjetja Razvoj golf Ivan Kusalić je za hrvaške medije pojasnil, da so se za arbitražo odločili zaradi "popolne blokade projekta, v katerega so investitorji vložili 130 milijonov evrov". Kusalić je dejal, da so konec lanskega leta hrvaški vladi predlagali reševanje spora v medsebojnih pogovorih, a do napredka ni prišlo. Vrednost tožbe je ocenjena na pol milijarde evrov.

Investitorji, med katerimi so tudi poslovneži iz Izraela, trdijo, da je Hrvaška kršila dvostranski sporazum o vlaganjih z Nizozemsko. Kot so pojasnili, je hrvaška administracija razveljavila že pridobljena dovoljenja za izvajanje projekta, ki ga že deset let poskušajo uresničiti na hribu Srđ pri Dubrovniku.

Hrvaško ministrstvo za gradbeništvo in prostorsko ureditev je 12. oktobra izdalo lokacijsko dovoljenje za projekt izgradnje dveh golf igriščih, vodovoda ter prenove javne prometnice, ki bi povezala športno-rekreacijsko središče z jadransko magistralo. Zahteve investitorja so bile usklajene s prostorskimi načrti najbolj južne hrvaške županije in mesta Dubrovnik.

Projektu že dlje lasa nasprotuje civilna družba

Projektu več let nasprotujejo različne lokalne in okoljevarstvene iniciative, ki so sprožile upravne spore, ker menijo, da gre za nezakonite načrte investitorjev, ki ogrožajo okolje. Med drugim trdijo, da so investitorji spremenili prvotni javni namen središča v korist apartmajskega naselja in izgradnje vil za prodajo. Kot so poudarjali, je vrednost projekta zrasla od začetnih 90 milijonov evrov na več kot milijardo evrov.

Splitsko sodišče je lanske jeseni najprej zavrnilo študijo o vplivu projekta na okolje, v začetku letošnjega leta pa je razveljavilo tudi lokacijsko dovoljenje, kar je za investitorje bila kaplja čez rob.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.