Profesorju Richardu H. Thalerju Nobelova nagrada za ekonomijo

Nagrado švedske centralne banke v spomin Alfreda Nobela - kot se uradno imenuje Nobelova nagrada za ekonomijo − je švedska kraljeva akademija znanosti podelila ameriškemu ekonomistu Richardu H. Thalerju z Univerze v Čikagu, ki je povezal področji psihologije in ekonomije ter analiziral ekonomske odločitve, ki jih sprejemamo v vsakodnevnem življenju.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Thaler je v svoje analize ekonomskega odločanja vključil psihološko realistične predpostavke. Z raziskovanjem posledic omejene racionalnosti, družbenih preferenc in pomanjkanja samonadzora je pokazal, kako te človeške lastnosti sistematično vplivajo na odločitve posameznikov in tržne rezultate.

Richard Thaler je zgradil most med ekonomskimi in psihološkimi analizami odločitev, ki jih sprejemajo posamezniki. Njegove empirične ugotovitve in teoretični vpogled so pripomogli k oblikovanju novega in hitro rastočega področja vedenjske ekonomike, ki ima velik vpliv na veliko področij ekonomskega raziskovanja in politik, so še v obrazložitvi nagrade zapisali švedski akademiki. 

Lani sta nobelovo nagrado za ekonomijo prejela Britanec Oliver Hart in Finec Bengt Holmström, in sicer za prispevek k razvoju teorije pogodb.

Prejšnji teden so že postali znani letošnji dobitniki Nobelovih nagrad za medicino, fiziko, kemijo, literaturo in mir, danes pa še prejemnik Nobelove nagrade za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Sklad je letos nagrade zvišal z osmih milijonov na devet milijonov švedskih kron (944.000 evrov). Če je nagrajencev v določeni kategoriji več, si to vsoto razdelijo.

Več na Delo.si

Več iz rubrike