Domov Aktualno 12. Avgust 2017.

Pripombe na predlog sprememb glede obdavčitve normirancev

Ministrstvo za finance
© Tomi Lombar
Pripombe, ki jih je ministrstvo za finance prejelo na predlog sprememb obdavčevanja v sistemu normiranih odhodkov, kažejo, da zainteresirana javnost predlaganim spremembam nasprotuje. Med predlogi javnosti je tako popolna kot delna ohranitev sedanjega sistema, pravi ministrstvo.

Kot so danes ob srečanju z novinarji glede ustanavljanja demografskega sklada v Ljubljani povedali na ministrstvu za finance, zainteresirana javnost nasprotuje predlogom ministrstva glede ugotavljanja davčne osnove od dohodkov iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov.

Pri tem pa tisti, ki so poslali pripombe, zagovarjajo tako popolno ohranitev dosedanjega sistema kot delno ohranitev veljavnega sistema, pri čemer se predlaga znižanje višine normiranih odhodkov na 70 odstotkov prihodkov, ohranitev cedularne obdavčitve, ohranitev dosedanje ureditve za dohodke do 50.000 evrov in neomejevanje normiranih odhodkov z absolutno višino.

Ministrstvo predlaga, da bi višino normiranih odhodkov znižali s sedanjih 80 odstotkov na 60 odstotkov, davek pa bi se izračunaval glede na zavezančevo uvrstitev v dohodninski razred.

Predlagane spremembe glede obdavčenja v sistemu normiranih odhodkov so del predlaganih sprememb petih zakonov - o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb, o davčnem postopku, o davčnem potrjevanju računov in o davku na tonažo - ki so bili do danes v javni obravnavi.

Ministrstvo je na predlog sprememb zakona o dohodnini do četrtka prejelo devet odzivov, pripombe pa se vsebinsko nanašajo na spremembe pri povračilu stroškov v zvezi z začasno napotitvijo na delo v tujino (na institut časovne omejitve napotitev na največ 30 dni) in spremembe pri napotitvi na delo zunaj države (predlaga se dodaten pogoj za neupoštevanje določenega dela dohodka v davčno osnovo, izvzem določenih ugodnosti, ki so jih deležni napoteni iz obdavčitve).

Na predlog novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ministrstvo doslej ni prejelo pripomb javnosti.

Na ministrstvu pričakujejo, da bodo v naslednjem tednu prejeli še nekaj odzivov javnosti, prav tako se v naslednjem tednu izteče rok za medresorsko obravnavo. Vse predloge in pripombe bo ministrstvo preučilo do začetka septembra, so napovedali.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.