Domov Aktualno 27. September 2017.

Pri nas je mobilna denarnica novost, v tujini že stalnica.

Wave2Pay
© Leon Vidic
Vseh približno 160.000 strank koprske Intese Sanpaolo Bank lahko namesto s svojo brezstično bančno kartico na skoraj dveh tretjinah prodajnih mest v Sloveniji plačuje kar z mobilnim telefonom.

Mobilno denarnico Wave2Pay so kot prvi v Sloveniji svojim strankam, imetnikom kartic MasterCard, ponudili že pred približno letom dni, zdaj pa so jo v sodelovanju z Viso razširili, tako da vanjo lahko svoje bančne kartice osebnega računa Activa Visa Inspire prenesejo vsi njihovi komitenti. Potrebujejo pametni telefon z operacijskim sistemom Android ter opremljenim z NFC-tehnologijo.

Kot je pojasnil Andrej Rojc, vodja službe sodobnih distribucijskih poti v Intesi Sanpaolo, stranka iz spletne trgovine prenese aplikacijo (mobilno denarnico) Wave2Pay ter jo pred prvo uporabo aktivira v banki ali prek spletne banke. Kartico v mobilni denarnici zaščiti s štiri- do šestmestno kodo ter določi, ali hoče vsako plačilo potrditi z njo, ali pa želi plačila do 15 evrov podobno kot s fizično brezstično kartico plačevati brez avtorizacije.

Na prodajnem mestu, ki podpira brezstično tehnologijo, tako doma kot v tujini, namesto kartice na POS-terminal prisloni telefon in nakup je opravljen. Ob izgubi telefona se kartica prekliče enako kot fizična, v banki jamčijo za varnost.

V Sloveniji za zdaj edini, v tujini že desetine milijard prometa

Stranke drugih bank glede na njihove odgovore te možnosti plačevanja še nimajo, peščica nekaj več aktivnosti na tem področju načrtuje za naslednje leto. Medtem v tujini beležijo eksponentno rast tovrstnih plačil: leta 2015 naj bi jih bilo za skoraj 600 milijard ameriških dolarjev, še dve leti prej približno 100 milijard, po pričakovanjih anj bi do leta 2020 dosegla 800 milijard dolarjev. Več kot polovico vrednosti z mobilnimi napravami plačujemo v trgovinah, sledi pa poraba na avtomatih s prigrizki in pijačami, plačevanje javnega prometa, restavracije, kaže ameriška raziskava Mobile Wallet Market Analysis.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.