Domov Aktualno 05. Marec 2018.

Pred bančno komisijo DZ vabljena Šušteršič in Cerar

parlament vlada slovenija
© Jože Suhadolnik
Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu pod vodstvom Anžeta Logarja (SDS) je na današnje zaslišanje povabila premiera Mira Cerarja in nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča. Ta mesec namerava med drugim zaslišati še Ivana Zidarja in Zorana Jankovića.

Komisija, ki preiskuje vzroke in odgovornosti za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, je zaslišanja, ki jih je nazadnje opravila novembra lani, nadaljevala v soboto. V tem času je imela nekaj sej, na katerih je obravnavala zapisnike, Logar pa je vmes znova opozoril na težave pri pridobivanju dokumentov, predvsem iz NLB.

Komisija je v soboto zaslišala Ivana Vizjaka, od jeseni 2008 do sredine leta 2011 člana nadzornega sveta Nove KBM in vodilnega v holdingu Pom-Invest, želela pa je zaslišati tudi Darka Horvata, od konca 2008 do sredine 2012 člana nadzornega svetu Factor banke in lastnika Aktive, a ta ni prevzel niti vabila, je povedal Logar.

Za ta mesec je komisija napovedala že pet sej. Nanje je poleg Cerarja in Šušteršiča, finančnega ministra med februarjema 2012 in 2013, povabila še ljubljanskega župana Jankovića in nekdanjega prvega moža SCT Zidarja, ki iz zdravstvenih razlogov po pravnomočni obsodbi v zadevi Čista lopata ni začel prestajati zaporne kazni, prav tako se v zadnjih letih iz istega razloga ni udeleževal sojenj v drugih primerih.

Pred komisijo naj bi v skladu s sklici sej nastopili še Zlatko Sraka, prek Energoplana solastnik Grepa, ki je gradil kompleks Stožice, Borut Petek, sekretar sveta za gospodarstvo v drugi vladi Janeza Janše, ter Bojan Petan, prvi mož holdinga DZS, Dnevnika in Term Čatež.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.