Domov Aktualno 16. April 2018.

Povprečna bruto plača višja za 3,6 odstotka

Evro je že deset let slovenski denar
© Pexels
Povprečna bruto plača za februar je v Sloveniji znašala 1638 evrov, 3,6 odstotka več kot lani in 1,3 odstotka manj kot januarja.

Preračunano v neto zneske pa je povprečna plača februarja znašala 1066,33 evra. To je 1,1 odstotka manj od povprečne plače v januarju, a 3,6 odstotka več kot pred letom dni.

Pri tem je bila povprečna neto plača nižja od januarske tako v javnem kot zasebnem sektorju, in sicer v prvem za 2,1 odstotka, v drugem pa za 0,4 odstotka.

Najvišje povprečne plače so imeli februarja zaposleni v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, to je 1471,87 evra.

V primerjavi s prvim letošnjim mesecem se je povprečna neto plača februarja najbolj znižala v dejavnosti rudarstvo, namreč za 23,4 odstotka, kar je predvsem posledica izrednih izplačil, ki so bila izplačana s plačo za januar. Najbolj pa se je zvišala v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 1,9 odstotka).

Z vidika statističnih regij pa je najizraziteje znižanje povprečne neto plače opaziti v statistični regiji jugovzhodna Slovenija (za 6,8 odstotka). Povprečna neto plača je bila sicer februarja nižja od januarske v vseh statističnih regijah, izjema je osrednjeslovenska regija, kjer se je zvišala za 1,3 odstotka.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.