Domov Aktualno 07. Avgust 2017.

Povpraševanje po zlatu na osemletnem dnu

Zlato – špekulativna naložba
© Pixabay
Povpraševanje po zlatu se je v prvi polovici letošnjega leta zmanjšalo za 14 odstotkov in tako doseglo najnižjo raven po letu 2009, kažejo ta teden objavljeni podatki Svetovnega sveta za zlato. Ta dragocena kovina namreč velja za varno obliko naložbe v času gospodarske negotovosti, zato zaradi okrevanja na svetovnih trgih izgublja priljubljenost.

V prvem letošnjem polletju je globalno povpraševanje po zlatu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP doseglo 2004 tone. Največji upad so zakladnice zabeležile v drugem četrtletju, ko se je povpraševanje v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za deset odstotkov na 953,4 tone.

Povpraševanje se manjša predvsem med ameriškimi vlagatelji, saj ameriška centralna banka Federal Reserve pošilja pozitivne signale glede višanja ključne obrestne mere. Tudi boljši gospodarski rezultati in močnejši dolar vlagatelje spodbujajo k izbiri drugačnih oblik investicij.

Obete za zlato po drugi strani izboljšuje povpraševanje po rabi te kovine v proizvodnji nakita in tehnologije.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.