Domov Aktualno 07. Oktober 2017.

Pomgrad že začel s pripravo terena na Magnini lokaciji

Pomgrad
© Tadej Regent
Gradbena dela za projekt nove lakirnice v Hočah je avstrijsko-kanadski avtomobilski proizvajalec že pred časom zaupal enemu največjih slovenskih gradbincev - družbi Pomgrad. Kot je povedal prvi mož omenjene družbe Igor Banič, so s pripravljalnimi deli, odrivanjem zemlje in postavitvijo zaščitne ograje okoli gradbišča že pričeli.

Potem ko je Magna v četrtek z nekajmesečno zamudo le prejela gradbeno dovoljenje, bodo zdaj pospešeno nadaljevali z zemeljskimi deli. Po naročilu investitorja so že začeli tudi z izdelavo osnovnih elementov betonske konstrukcije, ki so jih naredili v lastnih proizvodnih obratih. Te zdaj še skladiščijo, ob začetku gradnje pa jih bodo montirali na gradbišču.

"Tako smo pridobili tudi potreben čas za pravočasno dokončanje del, ki bi morala biti zaključena novembra prihodnje leto. Upam, da nam bodo naklonjene tudi vremenske razmere in da bo letošnja zima bolj mila," je dejal Banič. Ob tem je dodal, da so gradbeni roki za njih kar velik izziv, saj je bil prvotni načrt, da bi z deli pričeli maja letos in končali novembra prihodnje leto. To bodo poskušali nadomestiti tudi z večizmenskim delom.

Sicer pa bo v prvih fazah zemeljskih del pomembna predvsem strojna mehanizacija, tako da bo na gradbišču okoli sto delavcev, pozneje pa zagotovo tudi več. V nekaterih fazah si bodo pomagali tudi s podizvajalci, njegovi sodelavci pa zdaj največ truda vlagajo v optimizacijo delovnih procesov, tako da bodo lahko vzporedno izvajali več faz gradnje.

V Pomgradu glede vrednosti pridobljenega posla molčijo, po neuradnih informacijah Večera pa naj bi za gradbena dela prejeli okoli 25 milijonov evrov, različni podizvajalci pa še 15 milijonov evrov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.