Domov Aktualno 08. November 2018.

Poljska podpisala dogovor z ZDA o 24-letni dobavi plina

© Reuters
Podjetje bo plin dovajalo do poljskega novega plinskega terminala v mestu Swinoujscie na severovzhodu države.

Poljski plinski distributer PGNiG je danes z ameriško družbo Cheniere Marketing International podpisal dogovor o 24-letni dobavi utekočinjenega naravnega plina. Dogovor se nanaša na obdobje 2019-2042.

Kot je po podpisu pogodbe s Cheniere Marketing International povedal direktor podjetja PGNiG Piotr Wozniak, nameravajo v kratkem podpisati še dve pogodbi o dobavi ameriškega utekočinjenega naravnega plina.

»Trenutno podpisujemo več pogodb o dobavi utekočinjenega naravnega plina z ameriškimi podjetji in vse imajo nekaj skupnega - plin bo 20 do 30 odstotkov cenejši kot tisti, ki ga trenutno kupujemo od Rusije,« je povedal Wozniak.

Podpis dogovora sta pozdravila tudi poljski predsednik Andrzej Duda in ameriški minister za energijo Rick Perry. Razpršitev energetskih virov je pomembna tako za Poljsko kot Evropo, sta poudarila po podpisu prelomne pogodbe.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.