Domov Aktualno 12. September 2017.

Po celi Franciji protesti proti Macronu

mesto ljudje
© Pexels
Delavci, ki nasprotujejo načrtovani reformi delovne zakonodaje, ki jo je nedavno predstavila francoska vlada in je ena od predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona, se bodo danes na spodbudo sindikata CGT podali na ulice. Zaradi protestov je pričakovati težave v mestnem prometu v Parizu, javni promet v Franciji pa naj ne bi bil oviran.

Prožnejša delovna zakonodaja je ena glavnih obljub francoskega predsednika Macrona, s katero želi spodbuditi podjetništvo v Franciji in zmanjšati brezposelnost.

Predlagani ukrepi zmanjšujejo vlogo sindikatov v majhnih podjetjih, omejujejo odpravnine za nepravično odpuščene delavce, delodajalcem pa omogočajo več neposrednih dogovorov z zaposlenimi o delovnih pogojih.

Francoski premier Edouard Philippe jo je ob predstavitvi označil kot ambiciozno, uravnoteženo in pravično. Pozdravili so jo tudi podjetniki, sindikati pa so bili s predlaganimi rešitvami nezadovoljni.

Najostreje je proti reformi trga dela nastopil največji sindikat v državi CGT, ki je za danes tudi napovedal proteste. Nad nekaterimi predlaganimi spremembami sta razočarana tudi sindikat zasebnega sektorja CFDT in levousmerjeni sindikat Delavska moč (FO), a vseeno svojim delavcem nista predlagala, naj gredo na ulice.

Kot poročajo tuji mediji, bodo protestniki zavzeli mesta po vsej Franciji. V sindikatu CGT, ki naj bi ga še do nedavnega podpirali komunisti, zdaj pa prevzema zmernejše stališče, napovedujejo 180 posameznih demonstracij.

Ob tem je sindikat še pojasnil, da bodo naslednji protesti 21. septembra, kar je dva dneva pred protesti, ki jih je napovedal nekdanji kandidat za francoskega predsednika, levičar Jean-Luc Melenchon.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.