Domov Aktualno 04. September 2017.

Plače v Evropi se bodo predvidoma realno dvignile le za 0,4 odstotka

denar
© Pixabay
Evropsko gospodarstvo je v zagonu, vendar delavci na lastnih žepih to komaj kaj občutijo, ugotavlja študija Hans Böckler Stiftung iz nemškega Düsseldorfa. Razlog za to je tudi rast cen, zaradi česar je kljub nominalni rasti plač realno za delavce stanje skoraj nespremenjeno. V Sloveniji je sicer rast nadpovprečna.

Plače v 28 državah članicah EU se bodo v letošnjem letu predvidoma realno dvignile le za 0,4 odstotka, navaja študija. To je daleč od 1,5-odstotne lanske rasti, razlog pa je predvsem krepitev cen potrošniških dobrin, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kot kaže poročilo, je Slovenija sicer nad evropskim povprečjem. Lani so se tako realno plače v Sloveniji okrepile za 2,4 odstotka, letos pa naj bi se za polovico manj, torej za 1,2 odstotka. Pri tem raziskovalci napovedujejo, da bo slovensko gospodarstvo letos raslo po 3,3-odstotni stopnji.

Avtorji študije sicer opominjajo, da se v letošnjem letu vsem članicami EU obeta gospodarska rast, v uniji naj bi bila po navedbah Evropske komisije skupno 1,9-odstotna. Ob tem se stopnja brezposelnosti še naprej znižuje in naj bi bila letos osemodstotna.

Ob tem vse države članice še zdaleč niso tam, kjer so bile pred izbruhom krize leta 2009. Tako so se na primer v Grčiji realne plače v obdobju od 2010 in 2017 znižale za 23 odstotkov. Medtem so v Bolgariji, kjer je bilo izhodišče zelo nizko, v primerjalnem obdobju porasle za 55,8 odstotka.

V Sloveniji so se realne plače med letoma 2010 in 2017 povečale za skromnega 2,8 odstotka.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.