Domov Aktualno 26. Maj 2017.

Pipistrel bo proizvodnjo v Gorici zagnal v začetku junija

Pipistrel sklenil posel s kitajsko družbo Sino
© Aleš Černivec
Proizvodna hala, ki jo je družba Pipistrel zgradila ob robu letališča v Gorici, bo končno zaživela. Prihodnji teden bodo v njej zagnali proizvodnjo, je na današnji novinarski konferenci napovedal direktor Pipistrela Ivo Boscarol. Tam je trenutno zaposlenih 12 delavcev, ki jih vodi direktor goriškega Pipistrela Peter Boscarol.

Začeli bodo z izdelavo letal za ZDA, ki jih že zdaj sestavljajo v najetih prostorih v Italiji, saj izvoz letal iz Slovenije v ZDA še ni mogoč. Na goriškem letališču na Rojcah bodo izvajali tudi več testnih letov letal, saj imajo na Goriškem kar 80 več letalnih dni, kot jih lahko izvedejo v Ajdovščini.

V Gorici bodo lahko proizvajali tudi večja letala. Tako bodo zagnali proizvodnjo štirisedežnega letala Panthera, katere so po Boscarolovih besedah prodali že 140.

"Že po začetku gradnje smo se odločili, da bomo tukaj proizvajali električni program letal, saj je v tistem delu Ajdovščine, kjer imamo proizvodnjo, težava z zelo močnimi električnimi priključki, tukaj pa imamo 110-kilovoltni daljnovod praktično v tovarni in zato lahko celoten električni program tukaj testiramo in polnimo," je dejal Boscarol.

V Gorici naj bi delno proizvajali tudi program za Uber, ki ga še razvijajo, nekaj je tudi električnih pogonov za Kitajsko in Naso.

V goriški tovarni začenjajo delati z zdaj 12 zaposlenimi inštruktorji, ki bodo učili nove delavce. Do konca leta naj bi v Gorici delalo že okrog 50 zaposlenih, kasneje pa bodo z dozidavo še ene stavbe v velikosti 4000 kvadratnih metrov zaposlili še več ljudi.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.