Pariški metro postopoma opušča papirnate vozovnice

STA
Po podatkih podjetja vsako leto prodajo več kot 500 milijonov papirnatih vozovnic, ki končajo v smeteh ali na ulici. Shutterstock

Podjetje pariškega metroja je začelo izdajati kartice za večkratno uporabo, ki bodo na voljo na vseh postajališčih in jih bodo uporabniki lahko polnili na avtomatih ter uporabljali kot vozovnice. Papirnate vozovnice bodo še vedno na voljo, a jih nameravajo do leta 2020 ali 2021 opustiti ter tako poskrbeti za čistejše okolje.

Nove kartice Navigo Easy so namenjene predvsem občasnim uporabnikom in turistom, je sporočili podjetje javnega prevoza Ile-de-France Mobilities, ki upravlja pariški metro. Kartice bodo stale dva evra in jih bodo lahko potniki uporabljali kot enosmerne ali dnevne vozovnice ter za avtobuse, ki potnike prevažajo do letališča.

Po podatkih podjetja vsako leto prodajo več kot 500 milijonov papirnatih vozovnic, ki končajo v smeteh ali na ulici. Da se vozovnica razgradi, traja več let, skoraj toliko, kot traja razgradnja cigaretnega ogorka, so še dodali.

Nekateri Parižani sicer že uporabljajo mesečno ali letno kartico, ki služi kot vozovnica in jo je možno večkrat napolniti, a je ta personalizirana in jo je treba posebej izdelati.
Več iz rubrike