Domov Aktualno 12. September 2017.

Okoljevarstveno soglasje Magni

magna
© Tadej Regent
Danes se je dokončno iztekel rok za vložitev pritožb s strani tistih nevladnih okoljskih in drugih organizacij, ki jim je Arso priznal status stranskega udeleženca v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja Magni za njeno investicijo v Hočah. Če ne bo presenečenj po pošti, bo to pravnomočno, kar je pogoj za gradbeno dovoljenje.

Arso je avstrijsko-kanadskemu avtomobilskemu velikanu okoljevarstveno soglasje za začetek prve faze projekta, ki predvideva lakirnico za okoli 400 zaposlenih, izdal v začetku avgusta. V Magni so bili na izdajo gradbenega dovoljenja pripravljeni čakati do konca septembra, sicer bi se lotili plana B in pospešili aktivnosti za gradnjo tovarne na Madžarskem.

Status stranskega udeleženca je imelo deset okoljevarstvenih organizacij, najbolj trd oreh za vlagatelja pa so bile Umanotera, Slovenski E-Forum in Alpe Adria Green. Medtem ko so z Umanotero hitro našli skupen jezik, pa sta se slednji dve nameri po pritožbi odrekli tik pred zdajci, potem ko sta dosegli protokola o dopolnitvi okoljevarstvenega soglasja.

Če bo soglasje tudi v resnici postalo pravnomočno, se bodo morda že ta teden začela tudi dela družbe Slovenski državni gozdovi na štirih hektarjih Rogoškega gozda, kjer mora za zagotovitev nadomestnih kmetijskih zemljišč posekati drevesa ter območje še pred izdajo gradbenega dovoljenja poravnati za poznejši navoz živice z zemljišča bodoče lakirnice.

Nevladne okoljske organizacije so sicer kljub dejstvu, da so se odrekle pravici do pritožbe, izrazile nezadovoljstvo zaradi pritiskov, ki naj bi jih bile deležne v zadnjem času. Slednje je med drugim obsodil predsednik državnega zbora Milan Brglez, pa tudi Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). Da takšne razmere ustvarjajo korupcijska tveganja, pa je opozorila protikorupcijska komisija.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.