Domov Aktualno 01. September 2017.

Odbor za finance o Banki Slovenije in SDH

banka slovenije
© Blaž Samec
Odbor DZ za finance in monetarno politiko bo na prvi seji po parlamentarnih počitnicah med drugim obravnaval predloga dopolnitev zakonov o Banki Slovenije, ki uvaja nazor s strani računskega sodišča, in o Slovenskem odškodninskem skladu, po katerem bodo lastništvo naložb SDH prenesli na državo.

Predlog dopolnitve zakona o Banki Slovenije, ki ga je vlada v parlamentarno proceduro poslala aprila, določa, da bo lahko računsko sodišče presojalo smotrnost in pravilnost poslovanja Banke Slovenije.

Pri tem je vlada predvidela, da revizija ne bo smela posegati v nadzorniška dejanja Banke Slovenije, ki jih izvršuje kot sestavni del evropskega sistema centralnih bank. Lahko pa bo presojalo pravilnost in smotrnost tistih nadzorniških odločitev, ki so vodile v porabo javnih sredstev.

S takšno rešitvijo se ni strinjala ECB v vlogi nosilca enotnega evropskega bančnega nadzora. Opozorila je na evropsko uredbo, ki od nacionalnih organov, ki delujejo v enotnem mehanizmu bančnega nadzora, zahteva neodvisno delovanje, to pa morajo države članice spoštovati.

Enotni mehanizem nadzora je bil vzpostavljen 4. novembra 2014, zato so v poslanskih skupinah SMC, DeSUS in SD pripravili dopolnilo, s katerim se računskemu sodišču nalaga revizijo le tistih odločitev Banke Slovenije, ki so vodile v porabo sredstev iz državnega proračuna, sprejetih do tega datuma. To bi vsebovalo tudi odločitve glede sanacije bank v letu 2013, ki še vedno razburjajo del javnosti.

Druga pomembna točka seje je predlog novele zakona o Slovenskem odškodninskem skladu, po katerem bodo lastništvo naložb Slovenskega državnega holdinga (SDH), v prvi fazi strateških in pomembnih, prenesli na državo, naložbe pa bo še vedno upravljal SDH. Priprava zakona temelji na sklepu vlade iz decembra lani o dokapitalizaciji SDH v višini 200 milijonov evrov za namen poplačila obveznosti SDH iz postopkov denacionalizacije.

Ker so denacionalizacijski postopki v večini zaključeni, SDH ne potrebuje več lastnega premoženja, ki mu je bilo za to namenjeno, zato se bodo z zakonsko ureditvijo kapitalske naložbe v lasti SDH prenesle na državo, uredile pa se bodo tudi preostale obveznosti SDH.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.