Očistimo svet: Milijoni ljudi za svet brez smeti

A. S. H., STA
Smeti so še vedno težava tudi v najrazvitejših evropskih mestih. Tak kup se je znašel v središču Amsterdama. Foto: Reuters

Danes se bo povsod po svetu zaključila največja globalna čistilna akcija, ki je s ciljem očistiti svet združila več kot 160 držav sveta.

Medtem ko so na vzhodni polobli aktivnosti v zadnjih izdihljajih, pa so prostovoljci Amerik komaj prevzeli zeleno štafeto, zato o končnih rezultatih še ne moremo govoriti, je pa že v tem trenutku jasno, da bo zbranih veliko več odpadkov kot v lanski akciji, ko je 18 milijonov ljudi iz narave odstranilo 100 tisoč ton odpadkov.

Preštevanje prostovoljcev še poteka, po zadnjih podatkih število sodelujočih presega 11 milijonov. Z devetimi milijoni udeležencev po podatkih globalne koordinacijske ekipe, ki je letos zbrana v Kosovu, trenutno vodi Indonezija. Aktivno so k največjemu okoljskemu prazniku pristopile tudi države črne celine, kjer pa brez težav tudi tokrat ni šlo. Zaradi napete situacije v Egiptu je bilo čiščenje ponekod prepovedano, afganistanski prostovoljci pa bodo zaradi volitev čiščenje nadoknadili.

Kljub temu da v Sloveniji skupno čiščenje ni bilo organizirano, so po številnih krajih potekale različne aktivnosti. Po podatkih Ekologov brez meja se je čistilo v Ljubljani, na Gorenjskem in ob reki Vipavi, 10. obletnico čiščenja pa so praznovali na obali z akcijo Čista obala. 

Ekologi brez meja so čiščenje in popis blagovnih znamk odpadkov izvedli v Ljubljani. V prihodnjih dneh pričakujejo podatke o blagovnih znamkah tudi iz nekaterih preostalih lokacij. Podatki bodo posredovani globalni mreži Break Free From Plastic, ki je že lani identificirala podjetja, katerih embalažo najpogosteje najdemo v naravi. Na današnji dan se je tako zvrstilo 700 popisov v 84 državah. Rangiranje bo izvedeno tudi v Sloveniji, podatki pa bodo okoljevarstvenikom služili za nagovarjanje proizvajalcev k ustreznemu ravnanju z odpadki.

Dogodek Čista obala, v katerem je več kot 200 prostovoljcev očistilo okoli 10 kilometrov morske obale, je bil osrednji dogodek tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij. Zbrali so približno 600 kilogramov odpadkov, od tega več kot 20.000 cigaretnih ogorkov. Po čiščenju so se zbrali na plaži v Strunjanu, kjer je druženje v duhu celotne akcije sledilo načelom življenja brez odpadkov, so sporočili iz Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine Izola.


Več iz rubrike