Domov Aktualno 15. September 2018.

Očistimo Slovenijo: Zavihajmo rokave in pometimo smeti. Za vedno.

© Ekologi brez meja
V prvih dveh akcijah Očistimo Slovenijo v letih 2010 in 2012 je več kot pol milijona udeležencev zbralo skoraj 20.000 ton odpadkov.

Danes bodo prostovoljci po vsej državi tretjič - in po napovedih organizatorjev še zadnjič - čistili Slovenijo. Gre za akcijo Očistimo Slovenijo, ki bo tudi tokrat potekala pod okriljem svetovne pobude Očistimo svet. V prvih dveh akcijah Očistimo Slovenijo v letih 2010 in 2012 je več kot pol milijona udeležencev zbralo skoraj 20.000 ton odpadkov. Tokrat naj bi akcija potekala še zadnjič, saj je cilj organizatorjev zagotoviti, da bo država ostala čista za vedno.

Prostovoljci danes ne bodo čistili le divjih odlagališč, ampak tudi območja razpršenih odpadkov, obvodne predele, lokalne skupnosti pa bodo organizirale številne ozaveščevalne akcije in poskrbele za lepšanje okolja nasploh. Ponekod bodo denimo urejali drevorede, sadili drevje, barvali klopi in urejali otroška igrišča.

K sodelovanju je pristopilo več kot 70 odstotkov slovenskih občin, posamezniki pa se lahko akciji, ki bo na ta dan potekala še v 160 drugih državah, pridružijo tudi v primeru, če v občini ni organiziranega dogajanja. Ekologi brez meja, organizatorji dogodka, med drugim pozivajo vse, da očistijo odpadke v svoji okolici in posodobijo register divjih odlagališč z vnosom morebitnih novih odlagališč, na katera naletijo.

Trenutno je v registru divjih odlagališč zbranih več kot 10.000 divjih odlagališč oz. za 92 olimpijskih bazenov smeti. Največji delež (41 odstotkov) predstavljajo gradbeni odpadki.

Poleg divjih odlagališč je danes v sklopu akcije Očistimo Slovenijo pozornost usmerjena tudi v precej manj raziskano, a vedno pogostejšo obliko onesnaževanja, smetenje. Poleg posledic za okolje povzroča tovrstno odmetavanje odpadkov tudi ekonomsko škodo - ocenjuje se, da službe, ki skrbijo za ceste, letno namenijo tri milijone evrov za tovrstno čiščenje.

Smeti blagovnih znamk

Letos so se organizatorji pridružili tudi mednarodni pobudi popisa, katerim blagovnim znamkam pripada največ odvrženih odpadkov. »S tem bi radi potrkali tudi na vest proizvajalcev, da nismo le prebivalci tisti, ki bomo ves čas čistili, pač pa da je pri odpadkih velika odgovornost tudi na strani proizvajalcev, « je prejšnji teden povedala predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik.

Poseben del akcije je letos osredotočen tudi na čiščenje vodnih oziroma obalnih območij. V tem okviru se je z akcijo Očistimo Slovenijo združila tudi akcija Čista obala, v okviru katere bodo manjše skupine čistili vzdolž slovenske obale.

Akcijo Očistimo Slovenijo podpira več kot 80 partnerjev in podpornikov, pridružili pa so se tudi znani Slovenke in Slovenci, so zadovoljni v Ekologih brez meja. Pa vi? Ste zraven?

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.