Domov Aktualno 21. Februar 2017.

Ob tehnološki revoluciji izguba delovnih mest in nove oblike dela

delavec delo
© Unsplash
Zaradi tehnološke revolucije, ki smo ji priča, bi lahko v EU v naslednjih 20 letih izgubili do 60 odstotkov delovnih mest, nastale bodo nove oblike dela, spremembe pa bodo prinesle tudi priložnosti, je bilo mogoče slišati na današnji konferenci ob svetovnem dnevu socialne pravičnosti. Na novo bo treba poskrbeti tudi za socialno in pravno varnost.

Društvo Progresiva in Fundacija za evropske progresivne študije (FEPS) sta danes v Ljubljani pripravila Konferenco Prihodnost dela - socialna in pravna varnost, na kateri so zbrani iskali odgovore na družbene, socialne in politične spremembe, ki se obetajo zaradi tehnološke in digitalne revolucije.

Trg dela se spreminja, je potrdil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Peter Pogačar. Po raziskavi think-tanka Bruegel bo v EU zaradi digitalizacije v prihodnjih 20 letih izginilo med 40 in 60 odstotkov delovnih mest, po oceni Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) pa bo v državah OECD ob delo devet odstotkov ljudi, v Sloveniji 12 odstotkov, je navedel.

Na drugi strani se že porajajo nove oblike dela. Evropska agencija za pogoje dela iz Dublina jih je kot posledico digitalizacije identificirala devet, njihova skupna točka pa so povsem novi modeli sodelovanja med delavci in delodajalci, ki pa so po novem v resnici naročniki in izvajalci, je pojasnil Pogačar. Gre za nove oblike dela, s katerimi so povezane prednosti in pomanjkljivosti, je dejal.

Zaradi omenjenega je po besedah državnega sekretarja pred nami mnogo izzivov. Zaradi vrzeli na področju znanj in spretnosti - po oceni Bruslja danes kar 47 odstotkov delovne sile nima zadostnih e-znanj - se je treba ustrezno izobraziti, pomembno bo vzpostaviti tudi ustrezen socialni dialog za vzpostavitev ustreznih sistemov za pravno varstvo delavcev, za varnost in zdravje pri delu ipd. Novim oblikam dela bo treba prilagoditi tako sistem socialne varnosti kot pokojninskega sistema, je izpostavil Pogačar.

Medtem ko so socialni sistemi v Evropi še pred nekaj desetletji vzdrževali zavidljivo raven socialne varnosti in blaginje, danes ni več tako, je dejala tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Za nedoločen in poln delovni čas je zaposlenih vse manj ljudi, vse več pa je prekarnih delavcev in kategorij, izključenih s trga dela, je spomnila. Ključno vprašanje je, tako ministrica, kako za različne oblike zagotoviti ekonomsko, socialno in pravno varnost.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.