Domov Aktualno 18. Maj 2018.

O čebelah tudi v Berlinu: Slovenija dobila priznanje

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan se je na povabilo nemške kolegice Julie Klöckner udeležil dogodka ob prvi obeležitvi svetovnega dneva čebel v Berlinu. Ministra sta podpisala pismo o nameri o sodelovanju na področju raziskav v čebelarstvu, odprla pa sta tudi stalno postavitev čebeljih panjev ter si ogledala razstavo.

Na dogodku, ki ga je organiziralo nemško ministrstvo, je bil Židan častni gost, s čimer je bilo Sloveniji in njemu dano posebno priznanje za vložen trud in delo za razglasitev svetovnega dne čebel, so poudarili na kmetijskem ministrstvu. Židan je sodeloval tudi na okrogli mizi na temo čebelarstva.

Nemčija je bila ena izmed prvih držav, ki je podprla Slovenijo in tudi ena prvih sopodpisnic resolucije Združenih narodov za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Židan se je zato Klöcknerjevi zahvalil za podporo. Glede razglasitve svetovnega dneva čebel je sicer poudaril, da gre za "izjemen mednarodni in diplomatski dosežek, kjer bo čas pokazal napredno in pogumno miselnost majhne države".

Ministra sta dogovorila tudi o tesnejšem sodelovanju Slovenije in Nemčije na področju znanosti in raziskav, med drugim pri delovanju čebelarske akademije, ki jo snuje naša država. Sogovornika sta izpostavila tudi sodelovanje na področju zaostrovanja politik v zvezi z uporabo kemičnih substanc. "Nemčija in Slovenija imata pri tem enaka stališča," je zagotovil Židan. V pogovoru pa sta se dotaknila tudi reforme skupne kmetijske politike EU v kontekstu nove finančne perspektive.

Prireditev ob svetovnem dnevu čebel, 20. maju, sicer potekajo že več kot en mesec, tako doma kot v tujini. Prireditve v Sloveniji bodo vrhunec dosegle konec tedna. V petek bo namreč v Žirovnici potekala svetovna čebelarska konferenca, v Višnji Gori pa bodo odkrili obeležje kranjski sivki, v soboto bo na Brdu pri Kranju mednarodna ministrska konferenca in v nedeljo v Žirovnici osrednja slovesnost ob obeležitvi svetovnega dneva.

Čebelam v tem tednu posebno pozornost namenjajo tudi v različnih institucijah in podjetjih. Med drugim Hiša medu Božnar v Polhograjski graščini pripravlja dneve medu, do nedelje se bodo zvrstile številne razstave, delavnice, kulinarični dogodki in pokušine.

V znak zavedanja o pomembnosti čebel za obstoj življenja so  ljubljanski šolarji Ameriško ulico v BTC Cityju Ljubljana z zasaditvijo 1900 medovitih rastlin, od tega preko 600 sončnic, spremenili v t.i. Alejo sončnic. Danes so se začeli tudi dnevi odprtih vrat pri urbanih čebelnjakih v Ljubljani. Obe aktivnosti potekata v sklopu projekta Pomagajmo čebelici - Ocvetličimo mesto, ki ga Mestna občina Ljubljana in družba BTC s podporo partnerjev v podporo čebelam izvajata že peto leto zapored.

Sadili so tudi v Izoli. Tamkajšnja občina in komunala sta v tem tednu namreč posadili šest medovitih dreves - rekreacijski park na Maliji je tako bogatejši za tri češnje in tri mandeljne.

V Živalskem vrtu Ljubljana pa bodo ob svetovnem dnevu čebel odprli "hotel" za manj znane samotarske čebele in druge divjinske živali. Kot so poudarili, svetovni dan čebel ni le praznik ene - kranjske čebele. V Sloveniji namreč živi še okrog 550 vrst samotarskih čebel in čmrljev, ki so veliko manj poznani, a nič manj pomembni opraševalci rastlin.

Tretji program Radia Slovenija - Ars v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pa pripravlja projekt Ozvočimo travnike z brenčanjem čebel. Pripravili so namreč posnetek šumenja čebel (ta je na voljo na Arsovi spletni strani), od posameznikov, ki si ga bodo naložili in predvajali na travniku, pa pričakujejo, da bodo to dejanje fotografirali, fotografijo pa nato delili na Arsovem računu na Facebooku.

Ob svetovnem dnevu čebel pa se v Sloveniji na študijskem obisku mudi tudi skupina uglednih tujih novinarjev iz šestih držav, in sicer Velike Britanije, Kanade, Nizozemske, Danske in Francije. Danes so si ogledali vladni čebelnjak, ki deluje na terasi vladne stavbe. Za vzdrževanje in oskrbo dveh čebeljih družin v vladnem čebelnjaku skrbi urbani čebelar Gorazd Trušnovec, ki je tudi lastnik čebeljih družin. Vlada vsako leto odkupi med in ga namenja za protokolarna darila, so sporočili z vlade.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.