Domov Aktualno 28. September 2017.

Novo največje skladišče v Luki Koper

Luka Koper
© Jaka Jeraša
Tik pred praznovanjem 60. obletnice podjetja danes Luka Koper slavi novo delovno zmago. Enajst let potem, ko so zgradili podobno skladišče, danes uprava reže trak pred novim največjim skladiščem, ki bo omogočilo več pretovora in boljše storitve. To je tudi letošnja največja naložba pristaniškega podjetja. Skupaj z novimi privezi bo znašala kar 42 milijonov evrov.

Povpraševanje na trgu terja, da morajo nekatere tovore skladiščiti pod streho in jih zavarovati pred vremenskimi vplivi. Dve med seboj povezani skladišči, s površino 16.000 kvadratnih metrov, omogočata skladiščenje sipkih tovorov (to so predvsem soja, krmila, žita in nekatere rudnine). Poleg njih pa tudi generalne tovore, to so različni težji kosovni tovori, kot na primer valjana pločevina v kolutih (za avtomobilsko industrijo), jekleni profili, konstrukcije in palice. Ker ti tovori ne smejo biti na prostem, so ob osmih avtomatskih vratih namestili tudi nadstrešnice.

»Novih skladiščnih prostorov v Luki nismo zgradili od leta 2006, skladišča za sipke tovore pa še dalj časa. Tako bomo omogočili večji pretovor in torej večje prihodke. Skladišči sta zgrajeni v bližini silosa za žita zato, ker načrtujemo njuno povezavo s silosom. Z naložbo, vredno 42 milijonov evrov, predvidevamo tudi nadgradnjo priveza pri silosu in izgradnjo novega priveza na južni strani pomola,« je povedal član uprave Luke Koper Andraž Novak.

Novo skladišče je zgradilo koprsko podjetje Adriaing v enem letu. Dolgo je 195 in široko dvakrat po 40 metrov, v slemenu pa sega 24 metrov visoko. Vanj so vgradili 4000 ton jekla. Iz takšne količine bi lahko zgradili 40 kilometrov železniške proge. Površina pločevine, ki obdaja skladiščni hali, znaša toliko, kot površina štirih nogometnih površin (27.000 kvadratnih metrov). Koprska Luka je lani pretovorila približno 7,5 milijona ton razsutih in sipkih tovorov, od tega tretjino sipkih, zato je skladišče, ki med drugim omogoča skladiščenje kakih 60.000 ton soje, pomembna pridobitev.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.