Domov Aktualno 30. December 2017.

Novi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel

luka koper
© Igor Mali
Nadzorni svet Luke Koper je krivdno razrešil predsednika uprave Dragomirja Matića ter člana uprave Ireno Vincek in Andraža Novaka. Za novega predsednika uprave je imenoval Dimitrija Zadela, ki je pred leti vodil OMV Slovenija, za člana uprave pa prvega moža Ferspeda Metoda Podkrižnika in nekdanjo predsednico uprave Dela Irmo Gubanec.

Kot je po seji nadzornikov povedal Uroš Ilić, ki je z današnjim dnem postal tudi predsednik nadzornega sveta, dosedanji predsednik Rado Antolovič pa ostaja med nadzorniki kot član, so se za odpoklic odločili tako zaradi četrtkove nezaupnice s strani delničarjev kot tudi zaradi hujše kršitve delovne obveznosti in nesposobnosti vodenja poslov.

Ilić o razlogih za odpoklic ni povedal veliko podrobnosti, saj "umazano perilo se v javnosti ne pere". Je pa poudaril, da je bil sklep o odpoklicu Matićeve uprave sprejet soglasno, pri čemer sta se glasovanja vzdržala dva nadzornika iz vrst zaposlenih. Nove člane uprave so izvolili soglasno, pri tem so se trije vzdržali.

Nova uprava je že danes začela delovati s polnimi pooblastili, med samo predstavitvijo in po njej pa je potekala primopredaja s prejšnjo upravo. Kot je pojasnil Ilić, je nadzorni svet na podlagi zunanjega pravnega mnenja ugotovil, da so pogodbe o zaposlitvi, ki bivšim članom uprave dajejo možnost, da kljub krivdnemu odpoklicu nadaljujejo z delovnim razmerjem v Luki, nične. "Zato so vsi trije bivši člani uprave z današnjim dnem prejeli tudi obvestilo o prenehanju delovnega razmerja. S tem se njihova karierna pot v Luki Koper zaključuje," je povzel Ilić.

Nadzorni svet pa je moral danes odpoklicati tudi Gašparja Gašparja Mišiča, ki je Luko Koper vodil med avgustom 2013 in aprilom 2014, ko so ga nadzorniki razrešili, nato pa je uspel s tožbo na sodišču. Ilić je povedal, da so ga odpoklicali iz poslovno-ekonomskih razlogov, saj ne moreta obstajati dva predsednika uprave, kot tudi zaradi nesposobnosti, saj ne izpolnjuje statutarnih pogojev.

Nadzorniki danes niso obravnavali poslovnega načrta za leto 2018. Kot je navedel Ilić, bi bilo odločanje o tej točki v trenutku, ko je delo nastopila nova uprava, nekorektno, zato bodo poslovni načrt obravnavali na naslednji seji.

Med kršitvami delovnih obveznosti odpoklicanih članov uprave je Ilić konkretno navedel tudi neizvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je sicer član nadzornega sveta in ki je povzročil delovno nesrečo s smrtnim izidom.

Nadzorni svet pa je ugotavljal tudi kršitve, povezane z negospodarnim poslovanjem: "V tem trenutku je v teku postopek zunanje forenzične preiskave, ki bo ugotovil višino eventualnega oškodovanja družbe," je dodal.

Ilić je bil kritičen tudi do Matićevih izjav po četrtkovi skupščini delničarjev. Pri tem je poudaril, da je bila uprava s pravnim mnenjem Inštituta za primerjalno pravo pri ljubljanski pravni fakulteti seznanjena istočasno kot nadzorniki. Mnenje je pokazalo, da je sistem poslovanja Luke Koper z IPS nezakonit, je pojasnil na četrtkovi skupščini.

Glede pomislekov, da noben od novih članov uprave ne prihaja iz pristaniške stroke, je Ilić obžaloval, da Luka Koper nima nasledstvenega programa. Člani kadrovske komisije so si prizadevali, da bi nagovorili notranje potencialne kandidate, a žal "nihče ni uspel prepričati nobenega izmed primernih notranjih kadrov, da bi sprejeli ta izziv".

Antolovič, ki se je predsedovanju nadzornemu svetu odpovedal zaradi številnih obveznosti in tudi osebnih razlogov, pa je poudaril, da ima nova ekipa "ogromno izkušenj, mogoče ne direktno v pomorskem prometu... in ima tudi zelo močno komunikacijsko podlago, ki je manjkala stari upravi".

Na kratko so se medijem predstavili tudi novi člani uprave. Zadel je izpostavil, da novo funkcijo razume kot izziv, podrobneje pa o svojih naslednjih korakih in oceni stanja ni želel govoriti, dokler ne opravi primopredaje.

Je pa Zadel na načelni ravni komentiral nekatere aktualne problematike. Glede zaposlovanja delavcev IPS je novi predsednik uprave dejal, da gre najprej za pravno in ne stroškovno vprašanje. O možnosti oddaje zemljišč neposredni ob Luki Koper pa je izpostavil stališče, da mora Luka ostati slovenska.

Predsednik sveta delavcev v Luki Koper Mirko Slosar je glede menjave uprave za STA povedal, da je prišlo do tega, do česar je moralo priti, glede nove uprave pa dodal, da je težko vnaprej podajati neke ocene. V sredo je že sklicana seja sveta delavcev, na katero bodo povabili tudi novo upravo. "Kot soupravljavski organ jim bomo nudili celotno podporo, da se prilagodijo in uvedejo v naš sistem," je dodal.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.