Domov Aktualno 07. Januar 2018.

Nova cesta mimo brniškega letališča čaka uporabno dovoljenje

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana
© Leon Vidic
Konec lanskega leta so se zaključila gradbena dela na prestavljeni glavni cesti mimo Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Na Direkciji RS za infrastrukturo prihodnji teden pričakujejo uporabno dovoljenje. Po njegovi izdaji bodo lahko promet preusmerili na novozgrajeno cesto.

Kot so za STA pojasnili na Direkciji, je bil tehnični pregled za pridobitev uporabnega dovoljenja opravljen decembra. Vsa dokumentacija je bila posredovana ministrstvu za okolje in prostor, ki mora podatke pregledati in izdati uporabno dovoljenje.

2,6 milijona evrov vredna gradbena dela, ki jih je izvedlo podjetje SGP Pomgrad, so se začela septembra 2016. Gradnja pa je obsegala 2350 metrov nove ceste, tri krožišča in kolesarsko stezo. Hkrati je potekala gradnja povezovalne ceste med prestavljeno glavno cesto in letališčem, ki jo je financiral Fraport Slovenija, izvajala pa Gorenjska gradbena družba.

S prestavitvijo glavne ceste Kranj - Spodnji Brnik se uresničuje že skoraj 20 let načrtovani projekt, ki bo omogočil razvoj letališkega mesta oziroma Aeropolisa. Nekatere naložbe v okviru Aeropolisa so bile v preteklosti že izvedene, med drugim objekt DHL, parkirišče, objekt kontrole letenja, poslovna stavba Adrie Airways in hangar za vzdrževanje letal Adria tehnika.

Po prestavitvi ceste v Fraportu Slovenija pričakujejo nove interesente za gradnjo različnih poslovnih objektov v bližini letališča, tako da bi bil Aeropolis dokončan leta 2035. Med prvimi novimi objekti na tem območju bo logistični center, specializiran za farmacevtsko logistiko, logistične družbe Kuehne + Nagel, katerega gradnja poteka.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.