Domov Aktualno 22. Oktober 2017.

Nezavezujočo ponudbo za portoroško Marino oddalo pet kupcev

Marina Portorož
Začenja se naslednji krog prodajnega postopka, v katerem naj bi do konca leta ena največjih marin v severnem Jadranu dobila novega lastnika. Po naših informacijah so nezavezujočo ponudbo oddali štirje tuji in en slovenski interesent.

Pri prodaji premoženja holdinga DZS je najprej na vrsti prodaja Marine Portorož. Podaljšani rok za oddajo nezavezujočih ponudb se je iztekel konec septembra, med petimi interesenti za nakup, ki so oddali nezavezujočo ponudbo, so po naših informacijah tudi strateški investitorji, ki že imajo v lasti marine oziroma jih upravljajo v tujini. Tisti, ki naj bi pomembno vplival na prodajni postopek oziroma višino ponudb najresnejših interesentov, naj bi bila po nekaterih ocenah singapurska korporacija Sutl. Na njihovi spletni strani piše, da Sutl deluje na 18 trgih v Aziji, je lastnica največje marine v Singapurju in ima pet tisoč zaposlenih, v Evropi pa do zdaj ni bila navzoča.

Med tistimi, ki so oddali nezavezujočo ponudbo, je tudi konzorcij kupcev iz Velike Britanije ter srbska MK grupa Miodraga Kostića. V zvezi s prodajnim postopkom ne dajejo izjav, ponavljajo le, da verjamejo, da Portorož s svojim izjemnim turističnim potencialom lahko postane destinacija na najvišji ravni. Kakšne načrte imajo z Marino Portorož, ne želijo komentirati.

Edini domači kupec, ki je oddal nezavezujočo ponudbo, je lokalno podjetje P & P v lasti portoroške družine Polič, ki ne izključuje povezovanja s katerim drugim interesentom. »Seveda bi morali najprej vzpostaviti stik s katerim od njih. Zdaj niti ne vemo, kdo so ponudniki in kakšne načrte imajo. V vsakem primeru bi se pred nakupom pri občini radi pozanimali, kako vzpostaviti dobre odnose, da bi lahko poskrbeli za primeren razvoj turizma,« pravi Peter Polič.

Nekateri investitorji bi tudi nepremičnine

Prodajni postopek vodi banka Unicredit. V informacijskem memorandumu, ki je bil na začetku prodajnega postopka namenjen interesentom, je sicer zapisano, da se prodaja samo posel Marine z veljavnima koncesijskima pogodbama. Tista za uporabo kopnega velja do leta 2084, na morju pa do leta 2043, iz prodaje so bile izključene nepremičnine, tudi veliko plačljivo makadamsko parkirišče, za katerega si Bojan Petan, prvi mož imperija DZS, že več let neuspešno prizadeva, da bi mu spremenili namembnost oziroma da bi piranska občina prostorski načrt spremenila tako, da bi to zemljišče postalo zazidljivo in bi tam lahko zgradili termalno riviero. S tem bi se nepremičnini pomembno povečala vrednost. Prav tako ni naprodaj zemljišče, na katerem so zdaj igrišča za tenis in apartmajski stolpiči.

Več na Delo.si

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.