Domov Aktualno 25. April 2017.

Nemška industrija stavi na digitalizacijo

nemčija zlato banka parlemant
© Pexels
Digitalizacija industrije pomeni za Nemčijo ogromne možnosti. Digitalne tehnologije ne uničujejo delovnih mest, je na sejmišču v Hannovru, kjer so danes odprli največji industrijski sejem na svetu, dejal direktor Združenja nemških inženirjev Ralph Appel. V nemški industriji naj bi samo letos odprli 500.000 novih delovnih mest.

Raziskava Združenja nemških inženirjev je pokazala, da predvsem digitalizirana podjetja v zadnjem času spet selijo svojo proizvodnjo nazaj v Nemčijo. Med vzroki za to izpostavlja večjo prožnost in padanje stroškov dela zaradi večje avtomatizacije proizvodnje. Leta 2015 se je denimo v Nemčijo vrnilo več kot 500 podjetij.

Digitalizacija industrijske proizvodnje je osrednja tema industrijskega sejma, ki ga je mogoče v Hannovru obiskati do nedelje. Predstavlja se več kot 6500 razstavljalcev, pričakujejo okoli 200.000 obiskovalcev. Med njimi sta bili danes že nemška kanclerka Angela Merkel in predsednica poljske vlade Beata Szydlo.

Poljska je letos država partnerka sejma. Szydlova upa na "dinamičen" razvoj odnosov med Nemčijo in Poljsko, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Poudarila je, da je letos v Hannover prišlo 200 poljskih podjetij - več kot kadarkoli doslej.

Digitalizacija in mreženje tradicionalnih industrij spodbujata gospodarsko rast. Prihodki od rešitev za t.i. Industrijo 4.0 se bodo samo letos povečali za 21 odstotkov na 5,9 milijarde evrov, so ob odprtju sejma sporočili iz panožnega združenja Bitkom. Tudi v letu 2018 pričakujejo rast, in sicer v višini več kot 22 odstotkov.

Industrijska podjetja imajo knjige naročil polne. Največjo rast povpraševanja po digitalnih rešitvah ta čas beležijo v proizvodnji strojev in naprav, pa tudi v avtomobilski industriji in proizvodnji elektronskih naprav.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.