Domov Aktualno 16. Julij 2017.

Nemčija v zaostritev pravil za prevzeme v strateških sektorjih

nemčija
© Pixabay
Nemška vlada je ta teden zaostrila pravila za prevzeme podjetij v strateško pomembnih sektorjih, ki jih želijo izvesti kupci, ki niso iz EU. Poteza vlade sledi zaskrbljenosti zaradi prevzemov, ki jih izvajajo kitajska podjetja v nekaterih ključnih nemških gospodarskih panogah, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Po novih pravilih, ki ne potrebujejo potrditve parlamenta, bodo pri nameravanih prevzemih nad 25-odstotnega deleža posamezne družbe, ki ga bo želelo izvesti podjetje, ki ne prihaja iz EU ali Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA), ocenili, ali bo prevzem predstavljal tveganje za državno varnost ali javne politike, je poročala dpa.

Bolj pod drobnogledom bodo npr. nameravani prevzemi podjetij, ki zagotavljajo storitve ali programsko opremo strateškim sektorjem, kot so elektrodistribucijska omrežja, jedrske elektrarne, vodooskrba, telekomunikacijska omrežja, bolnišnice in letališča, ali podjetij, ki proizvajajo oz. razvijajo tehnologije na področju obrambe, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po novih pravilih bodo imeli organi tudi več časa za presojo nameravanega prevzema. Nova pravila se bodo nanašala tudi na posredne prevzeme, torej ko prevzemnik v EU ali EFTA za namen prevzema ustanovi posebno podjetje.

"Ostajamo eno najbolj odprtih gospodarstev na svetu, a moramo biti pozorni tudi na pošteno konkurenco. To našim podjetjem dolgujemo," je dejala nemška gospodarska ministrica Brigitte Zypries.

V Nemčiji narašča zaskrbljenost zaradi prevzemom podjetjih s strani kitajskih družb, kot je bil lanski prevzem proizvajalca robotov Kuka, ki ga je izvedel kitajski proizvajalec gospodinjskih aparatov Midea.

Nekaj mesecev po tem prevzemu so organi v ZDA iz varnostnih razlogov zavrnili izdajo soglasja za prevzem tehnološkega podjetja Aixtron, ki ga je želel kupiti kitajski Fujian Grand Chip Investment.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.