Domov Aktualno 07. December 2017.

Nekdanji direktor Volkswagna v ZDA obsojen na sedem let zapora

Volkswagen priznal krivdo v ZDA
© Pexels
Eden nekdanjih direktorjev Volkswagna v ZDA Oliver Schmidt je bil danes na ameriškem sodišču v Detroitu obsojen na sedem let zapora zaradi njegove vloge v aferi s prirejanjem rezultatov testov izpušnih emisij Volkswagnovih avtomobilov. Plačati bo moral tudi 400.000 dolarjev kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

48-letni nemški državljan Schmidt je med letoma 2012 in 2015 vodil oddelek ameriške podružnice Volkswagna za spoštovanje okoljskih pravil in naj bi bil eden glavnih odgovornih za prevaro. Prijeli so ga januarja v Miamiju, avgusta pa je priznal sodelovanje v prevari in za kršitev ameriškega zakona o čistem zraku.

Pri tem se je s tožilstvom pogodil za tri leta zapora in 100.000 dolarjev globe, a mu je ameriški zvezni sodnik Sean Cox izrekel najstrožjo možno kazen; grozilo mu je namreč do sedem let zapora in med 40.000 do 400.000 dolarjev kazni.

Afera "dieselgate" je izbruhnila septembra 2015, ko so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Prevaro so razkrile prav ameriške oblasti.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.