Domov Aktualno 06. December 2018.

Ob začetku srečanja Opeca pozivi k omejitvi proizvodnje nafte

nafta bencin
© Pexels
Trgovci z nafto čakajo na odločitev naftnega kartela glede obsega proizvodnje nafte v prihodnjem letu.

Na Dunaju se je danes začelo dvodnevno srečanje Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterih večjih proizvajalk nafte med nečlanicami, na katerem naj bi skušali doseči dogovor o rezu v količine načrpane nafte. Minister Savdske Arabije za nafto je pred začetkom srečanja dejal, da si želijo zadosten rez proizvodnje za uravnoteženje trga.

»Želimo zadostno zmanjšanje proizvodnje nafte za uravnoteženje trga, ki bo enakomerno porazdeljeno med članice,« je novinarjem dejal minister Savdske Arabije za nafto Khalid al Falih.

Na vprašanje, kakšen rez bi bil zadosten, je odgovoril, da bi bilo proizvodnjo idealno zmanjšati za milijon sodov. »Po idealnem scenariju bi vsaka država članica prevzela enakovredno breme tega zmanjšanja. Menim, da bi bila to poštena in pravična rešitev,« je dodal.

Energetski minister Omana Mohamed Al Rumhi je medtem ocenil, da bi lahko zmanjšanje znašalo okoli dva milijona sodov dnevno, kar bi bilo po njegovih besedah skladno s pričakovanji trga.

Eden najbolj vnetih kritikov zmanjševanja proizvodnje črnega zlata med svetovnimi voditelji je ameriški predsednik Donald Trump, ki je Opec že večkrat obtožil, da cene nafte umetno napihuje. Kartel je v sredo znova pozval, naj cene nafte pusti na nizkih ravneh. »Upam, da bo Opec količino načrpane nafte ohranil v obstoječem stanju, torej brez omejitev. Svet niti ne želi niti ne potrebuje višjih cen nafte,« je zapisal na Twitterju.

Al Falih je v odzivu na Trumpove pozive dejal, da za omejitev proizvodnje ne potrebujejo nikogaršnjega dovoljenja. »ZDA niso v položaju, ko bi nam lahko govorile, kaj naj naredimo,« je dodal.

Če države proizvajalke nafte količin te dobrine ne bodo zmanjšale, tvegajo nadaljnje zniževanje cen, ki so v zadnjih dveh mesecih že izgubile več kot 30 odstotkov. Če pa bi črpanje omejile preveč, tvegajo težave v globalnem gospodarstvu.


Opec je bil ustanovljen leta 1960 v Bagdadu. Trenutno ima 15 članic. Katar sicer ni prva država, ki se je odločila za izstop iz organizacije. Leta 1994 je organizacijo zapustil Gabon, ki pa se je leta 2016 vrnil. Ekvador je leta 1992 svoje članstvo zamrznil in ga obnovil leta 2007. Leta 2008 je Opec zapustila Indonezija.


Nafta pred srečanjem Opeca cenejša

Cene nafte so bile pred začetkom srečanja Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) nekoliko manjše. Trgovci z nafto so namreč čakali na odločitev naftnega kartela glede obsega proizvodnje nafte v prihodnjem letu.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena februarja, je bilo treba zjutraj odšteti 61,15 dolarja, kar je 41 centov manj kot ob koncu trgovanja v sredo. Cena teksaške lahke nafte za dobavo januarja se je znižala za 52 centov na 52,38 dolarja.


PREBERITE ŠE:

Katar zapušča Organizacijo držav izvoznic nafte

Zakaj se naftne kupčije članic EU sklepajo v dolarjih?


Naftni trgovci še kar čakajo čakajo na izid današnjega srečanja Opeca na Dunaju. Glede na padec cen v zadnjem času - cene so od začetka oktobra upadle za okoli 30 odstotkov - bi bilo vse razen občutnega znižanja proizvodnje v prihodnjem letu presenečenje, poroča dpa.

Videti je, da se države Opeca in nekatere nečlanice, med njimi Rusija, sicer strinjajo, da je zmanjšanje proizvodnje nujno, je v sredo na Dunaju dejal energetski minister Omana Mohamed Al Rumhi. Ni pa še poenotenja, za koliko naj bi proizvodnjo zmanjšali. Po Al Rumhijevih besedah bi lahko zmanjšanje zanašalo okoli dva milijona sodov dnevno. To bi bilo skladno s pričakovanji na trgu.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.