Domov Aktualno 31. Maj 2017.

Nafta in hrana sta hranila majsko inflacijo

hrana
© Igor Modic
Maja se je v Sloveniji nadaljevala rast cen življenjskih potrebščin. Inflacija na letni ravni je bila maja 1,5-odstotna, k višjim cenam pa so v največji meri prispevali dražji naftni derivati in hrana. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin v povprečju zvišale za 0,7 odstotka.

Povprečna 12-mesečna rast cen je bila maja 0,9-odstotna, kažejo podatki statističnega urada. Cene blaga so se maja na letni ravni v povprečju podražile za 1,4 odstotka, cene storitev pa za 1,7 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 2,4 odstotka, cene poltrajnega blaga so v povprečju ostale nespremenjene, medtem ko so se cene trajnega blaga znižale za 1,3 odstotka.

  • Nafta

Maja so k letni inflaciji prispevali največ, in sicer 0,5 odstotne točke, dražji naftni derivati. Cene tekočih goriv so bile višje za 15,3 odstotka, dizelskega goriva za 8,1 odstotka in bencina za 6,9 odstotka.

  • Hrana

K inflaciji so 0,4 odstotne točke prispevali tudi dražja hrana, in sicer predvsem meso, ki se je podražilo za 3,5 odstotka. Dražje je bilo mleko, sir in jajca (za 2,1 odstotka) ter sadje (za 11,7 odstotka). Na mesečni ravni pa so k inflaciji 0,4 odstotne točke prispevale višje cene sadja, ki je bilo v primerjavi z aprilom dražje za 26,6 odstotka.

  • Obutev in oblačila

Nekaj manj, 0,2 odstotne točke, so prispevale še višje cene obutve, ki je bila dražja za 7,5 odstotka. Letno inflacijo so za 0,1 odstotne točke ublažile nižje cene oblačil, ki so bila cenejša za 2,5 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so prispevale še višje cene oblačil in obutve (za 1,4 odstotka), počitniških paketov (za 3,6 odstotka), storitve v skupini restavracije in hoteli (za 0,9 odstotka) ter druge podražitve.

  • Telefonske storitve

Mesečno inflacijo so za 0,1 odstotne točke ublažile nižje cene telefonskih in telefaks storitev, ki so se pocenile za 2,8 odstotka. Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo cen v EU, je bila maja v Sloveniji prav tako 1,5-odstotna, medtem ko je bila mesečna rast cen 0,7-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 0,9-odstotna.

 

EU

Letna stopnja inflacije v državah članicah monetarne unije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila aprila sicer 1,9-odstotna, v državah članicah EU pa dvoodstotna.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.