Domov Aktualno 31. Avgust 2017.

Nadzorni svet Luke Koper "umirja žogico"

luka koper
© Igor Mali
Nadzorni svet Luke Koper se je na današnji seji seznanil z rekordnimi rezultati poslovanja v glede preostalih točk dnevnega reda pa je predsednik nadzornega sveta Rado Antolovič dejal, da je treba "umiriti žogico". Med drugim se je v javnosti ugibalo o menjavi uprave, do česar pa ni prišlo.

"Prišli smo do zaključka, da je treba umiriti žogo in bolj konstruktivno delati naprej. Zadeva se je preveč zakuhala v napačno smer," je po seji novinarjem dejal Antolovič ter pojasnil, da s tem misli tudi na poročanje medijev o njegovih elektronskih sporočilih, v katerih naj bi domnevno pritiskal na upravo. "In to je v glavnem vse," je povzel več kot deveturno sejo.

Glede stališča nadzornikov do sodelovanja Luke Koper v kampanji pred referendumom o zakonu o drugem železniškem tiru Divača-Koper je dejal, da so odločitev o tem prepustili upravi. "Vsi, ki imajo kaj zdrave pameti, vedo, da je drugi tir pomemben. Do rešitev, kako ga bomo delali, pa mora priti uprava," je dejal.

Znano je, da uprava gradnjo drugega tira podpira, ne strinja pa se z zakonom o njegovi izgradnji, ki bo predmet referendumskega odločanja. Ta je namreč po njihovem prepričanju v nasprotju s koncesijsko pogodbo med Luko Koper in državo.

Nekateri mediji so poročali, da je Antolovič upravo pozval, naj se obnovi sponzorska pogodba med Luko Koper in klubom FC Koper. To je družba z nogometnim klubom podpisala v času, ko jo je vodil Gašpar Gašpar Mišič, zdajšnja uprava pa jo je prekinila letos spomladi. "Jaz niti ne razumem nogometa," je danes zanikal pred novinarji.

Potrdil pa je, da so se na seji seznanili s tožbo Gašparja Mišiča, ki je Luko Koper vodil med avgustom 2013 in aprilom 2014, ko so ga nadzorniki razrešili zaradi "nedelovanja uprave", kot je tedaj povedala tedanja predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc.

Višje sodišče je konec lanskega decembra pravnomočno odločilo, da je bil sklep o odpoklicu ničen, delovno sodišče pa mu je julija letos prisodilo izplačilo plač za 10 mesecev in znesek za obdobje, ko se je zaposlil drugje. Vendar naj bi se bil Gašpar Mišič odškodnini pripravljen odpovedati v zameno za ponovno imenovanje za prvega moža Luke Koper.

Glede tega vprašanja nadzorni svet danes ni sprejemal nobenih zaključkov. "Zadevo smo predali upravi," je dejal Antolovič.

Najpomembnejša točka seje je bila po njegovih besedah seznanitev s poslovanjem v prvem polletju. "Rezultati so dobri, a bi lahko bili še boljši. In tudi bodo še boljši," je dejal. Kot predsednik nadzornega sveta je na Luko Koper zelo ponosen, a treba si je prizadevati za še boljše poslovanje, je prepričan.

Skupina Luka Koper je v prvih šestih mesecih povečala obseg pretovorjenega blaga za šest odstotkov na 12 milijonov ton. V mesecu maju je bil dosežen celo rekorden mesečni ladijski pretovor v zgodovini družbe, in sicer v višini 2,3 milijona ton.

V tem času so pretovor zabojnikov povečali za devet odstotkov, medtem ko je bil pretovor avtomobilov za dva odstotka manjši kot v lanskem prvem polletju.

Prihodki skupine so se v prvem polletju povečali za sedem odstotkov na 108 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 15 odstotkov na 27 milijonov evrov. Za naložbe je skupina Luka Koper s 1090 zaposlenimi med januarjem in junijem namenila 29,4 milijona evrov.

Matična družba Luka Koper je prvo polletje končala s 24-odstotno rastjo čistega dobička na 27,1 milijona evrov, prihodki pa so porasli za deset odstotkov na 105,5 milijona evrov.

Komentarji 1 Poglejte vse
  • VZMD 11:58 31.avgust 2017.

    LUKA KOPER – po pozivu VZMD postalo očitno, da so izsledki skrivnostne in drage študije SDH v bistvenih delih napačni, pavšalni in celo amaterski, kljub vsemu pa številne pozitivne ugotovitve, ki jih Predsednica SDH na skupščini ni niti omenila www.vzmd.si/novice/luka-koper-po-pozivu-vzmd-postalo-ocitno-da-so-izsledki-skrivnostne-in-drage-studije-sdh-v-bistvenih-delih-napacni-pavsalni-in-celo-amaterski-kljub-vsemu-pa-stevilne-pozitivne-ugotovitve-ki-jih-predsednica-sdh-na-skupscini-ni-niti-omen

Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.